ΓΔ: 1973.88 -0.59% Τζίρος: 31.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:32
Ο Τέντρος μιλά στη συνέλευση ΠΟΥ
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για έλεος στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού της σύγκρουσης.

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για την «επιθετικότητα» της μετάλλαξης Όμικρον

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Καμία παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, εξήγησε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (...) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής». «Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε. «Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
ΠΟΥ κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Συναγερμός» ΠΟΥ για νέα παραλλαγή κορονοϊού, ποια στοιχεία είναι γνωστά

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η νέα υποπαραλλαγή έχει καταγραφεί σε 29 χώρες, ενώ το στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό

Ομάδες ερευνητών εκτιμούν πως οι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονται μεταξύ των 18 και 20 εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για 6,5 εκατ. θανάτους.
ΠΟΥ κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Οι ειδικοί του ΠΟΥ, επισημαίνουν πως το φάρμακο baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση των ασθενών, ενώ το μονοκλωνικό sotrovimab συνιστάται για όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ Ευρώπης προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.
Koronoios, Korona Virus, Corona Virus, Aerodromia, Aiports
ΔΙΕΘΝΗ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται διεθνώς λόγω παραλλαγής Όμικρον

Κλείνουν τα σύνορά τους σε όλους τους ταξιδιώτες Ιαπωνία και Ισραήλ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.