ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Οι βασικοί πυλώνες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και θεσπίζει νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει μια σειρά από αλλαγές και άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης ενώ πολλοί συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Επιπλέον, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ.

Αυξήσεις στο εισόδημά τους θα έχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, από το 60% στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους, ενόσω παράλληλα εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, αλλαγές θα γίνουν και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται, ως εξής:

1ο επίπεδο: 210 ευρώ,

2ο επίπεδο: 252 ευρώ,

3ο επίπεδο: 302 ευρώ,

4ο επίπεδο: 363 ευρώ,

5ο επίπεδο: 435 ευρώ και

6ο επίπεδο: 566 ευρώ το μήνα.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, το επίπεδο εισφορών για το επόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μεγάλη πρόοδος λόγω της σταδιακής αύξησης των μισθών

Για την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Δίνουμε το δικαίωμα στην εργασία συνταξιούχου χωρίς περικοπή της σύνταξής του, αλλά με καταβολή αναλογικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ». 
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήματα κινδύνου για συντάξεις και όρια ηλικίας από Ελεγκτικό Συνέδριο

Απειλητικές για το ασφαλιστικό σύστημα οι δημογραφικές εξελίξεις. Προβλέπεται ότι θα έχουμε σχεδόν 3 εκατομμύρια συνταξιούχους το 2050 με μόλις 4 εκατ. ασφαλισμένους. Αποκλείει προς το παρόν η κυβέρνηση την αύξηση ορίων ηλικίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του, ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΑΕΕ: Δημιουργία πολυεργοδοτικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με τα πολυεργοδοτικά ΤΕΑ, δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους να εξασφαλίσουν σύνταξη για τα στελέχη και το προσωπικό τους με τις προϋποθέσεις του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.