ΓΔ: 1972.98 -0.63% Τζίρος: 20.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:23:02
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες ανατιμήσεις και μείωση πωλήσεων σε γάλα και γαλακτοκομικά

Οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, στην περιοχή των 50 λεπτών το λίτρο, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές του πρόβειου.

Η βιομηχανική αγορά του γάλακτος συνεχίζει να παραμένει προβληματική, έχοντας αρνητικό πρόσημο στις επιδόσεις της, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα –προφανώς υψηλότερα από αυτά των χωρών της Βόρειας Ευρώπης– στην περιοχή των 50 λεπτών το λίτρο, ενώ οι τιμές παραγωγού πρόβειου φαίνεται πως μάλλον έχουν εξομαλυνθεί, με χαμηλότερες απ΄όλη την Ελλάδα τις τιμές παραγωγού των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

Ο υψηλότερες τιμές της Κρήτης παρατηρούνται στον νομό Χανίων και μόλις που υπερβαίνουν τα 1,3 ευρώ το κιλό –όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι περίπου 1,60 ευρώ το κιλό- γεγονός που εξηγεί γιατί η λιανική τιμή της κρητικής γραβιέρας, που παραδοσιακά ήταν από τα ακριβότερα τυροκομικά προϊόντα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της φέτας! Δηλαδή, διατηρείται σε –σχετικά– χαμηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Circana (πρωην Iri), και τον Οκτώβριο η κατανάλωση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, με εξαίρεση το γιαούρτι, συνεχίζει να διατηρεί αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Αναλυτικότερα, η συνολική κατανάλωση της κατηγορίας του λευκού γάλακτος μειώθηκε κατά 2,1% στη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, ενώ αντιθέτως η ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 7%. Αυτό σημαίνει ότι ανατιμήσεις αυτού του διαστήματος υπερέβησαν το 9%

Ειδικότερα, το παστεριωμένο γάλα έχει χάσει το 1,3% του όγκου του, αλλά η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,7%, το γάλα υψηλής παστερίωσης έχασε το 2,1% του όγκου του, αλλά αύξησε τις πωλήσεις του κατά 6,6%. Τις μεγαλύτερες όμως απώλειες καταγράφει στο δεκάμηνο του 2023 το γάλα εβαπορέ, το οποίο έχασε το 3,4% του όγκου του, αλλά αύξησε τις πωλήσεις του κατά 11,1% -γεγονός που σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις του ήταν μεγαλύτερες από 14%.

Στην ίδια κλίμακα απωλειών κινήθηκε και η συνολική αγορά των τυροκομικών προϊόντων, η οποία απώλεσε το 1,3% του όγκου της, αλλά βελτίωσε τις πωλήσεις της κατά 9,8% - τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία ξεπέρασαν το 11% στη διάρκεια του δεκαμήνου. Πιο αναλυτικά, η κατηγορία των κίτρινων τυριών, που περιλαμβάνει και τα πιο φθηνά προϊόντα, έχασε μόλις το 0,8% του όγκου της, αλλά αύξησε τις πωλήσεις της κατά 5,2%.

Η κατηγορία των λευκών τυριών (φέτα κλπ) έχασε το 2,1% της κατανάλωσης της, αλλά αύξησε τις πωλήσεις της κατά 15,4%. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας ανατιμήθηκαν περισσότερο από 17%. Οι εξελίξεις είναι σαφώς καλύτερες στην κατηγορία του γιαουρτιού, όπου ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,4% -είναι το μοναδικό θετικό πρόσημο μεταξύ όλων των κατηγοριών των γαλακτοκομικών προϊόντων– και ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 10,2%. Δηλαδή οι ανατιμήσεις που έγιναν είναι μικρότερες από 6%. Βεβαίως το στραγγιστό γιαούρτι αύξησε την κατανάλωση του κατά 3,2% και οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 11,5%.

Η κρέμα γάλακτος καταγράφει κι αυτή άνοδο, αλλά είναι ανεπαίσθητη –μόλις 0,1%-, όμως οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 12,5% και η συνολική αγορά του βουτύρου έχασε το 3,7% του όγκου της, αλλά οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5,6%.

Γενικότερα, πάντως, η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζει να ταλανίζεται από την μείωση του όγκου των πωλήσεων, από την μία πλευρά, και από υψηλό επίπεδο ανατιμήσεων, συγκριτικά με το μέγεθος του πληθωρισμού, λόγω της εγγενούς αδυναμίας των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου να διαχειριστούν ένα εξαιρετικά αντιφατικό περιβάλλον. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση τζίρου 23% για την ΕΒΟΛ το 2023, «πονοκέφαλος» η αύξηση κόστους

Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.
Thessalia-Plhmmyres
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα γίνουν και πάλι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νίκο Δαναλάτο, θα χρειαστούν έως και 5 χρόνια για να επανέλθει η παραγωγικότητα στα αρχικά επίπεδα. Ποιες είναι οι καλλιέργειες που θα επηρεαστούν περισσότερο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΑΣ Νάξου: Μπαίνει στην κατεψυγμένη πατάτα και στο τυποποιημένο ελαιόλαδο

Σοβαρή έλλειψη πρώτης ύλης για τη Γραβιέρα Νάξου: χάθηκε το ένα τρίτο του γάλακτος που χρειαζόταν για την παραγωγή. Σε νέα προϊόντα στρέφεται η Ένωση Συνεταιρισμών για να καλύψει το κενό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Από την επιτυχία με ΑΤΜ γάλακτος στην... αγκαλιά των τραπεζών

Σε εξέλιξη είναι η ύστατη προσπάθεια διάσωσης του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από τις τράπεζες με επενδυτή την Όμηρος. Πώς οι παραγωγοί έγιναν με επιτυχία λιανέμποροι αλλά το εγχείρημα κατέληξε σε κατάρρευση.
αγροτικό τοπίο βοοειδή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.