ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Φθηνότερη 12% από την Ευρώπη η κινητή με βάση τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές χρεώσεις των παρόχων και σταθμίζοντας τις τιμές με την αγοραστική δύναμη, έρευνα της Tefficient για λογαριασμό της ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι ακριβή.

Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει συνεχώς σε έρευνες πως είναι από τις ακριβότερες χώρες στην κινητή τηλεφωνία, όμως νέα έρευνα που λαμβάνει υπ' όψιν και τα εισοδήματα δείχνει ότι είναι από τις φθηνότερες και μάλιστα 12% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παραμένει ωστόσο από τις ακριβότερες χώρες στα δεδομένα κινητής παρά την εντυπωσιακή πτώση των τιμών που έχει σημειωθεί.

Η νέα ανάλυση της Tefficient, που έγινε με εντολή της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και καλύπτει 12 χώρες της ευρωζώνης, μπορεί να εκληφθεί και ως… μεταχρονολογημένη απάντηση στην αντίστοιχη έρευνα της Rewheel που είχε παραγγείλει η Επ. Ανταγωνισμού επί Ι. Λιανού και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη στην κινητή, προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕΤΤ.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΕΕΤΤ, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τη Rewheel, η ανάλυση της Tefficient βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα χρήσης, καθώς και στα πραγματικά έσοδα των παρόχων, σε αντιδιαστολή με αναλύσεις που βασίζονται σε διαφημιζόμενες οικονομικές προσφορές και οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα μεθοδολογίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή η μέθοδος έχει εγκαταλειφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε αφορούσε στις τιμές του έτους 2021.

Φθηνή η Ελλάδα σε σχέση με το μέσο εισόδημα

Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες συνδρομητές κινητής φαίνεται να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο μηνιαίο χρηματικό ποσό, κάνοντας λιγότερη χρήση δεδομένων αλλά περισσότερου χρόνου ομιλίας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σειρές ερευνών που καταγράφουν τις υψηλές τιμές που επικρατούν στην Ελλάδα, η έρευνα της Tefficient προσμετρά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών για να προσεγγίσει τις «πραγματικές» χρεώσεις. Ως βάση σύγκρισης (=100) ορίζεται η μέση τιμή στην Ε.Ε.

Πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

 

Στη σύγκριση, αυτή η Ελλάδα είχε επίπεδο τιμών 88,2 το 2022, όντας πιο ακριβή μόνο από Λιθουανία και Κροατία, ενώ η Ιρλανδία είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών στο 142,3 και κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η Ιταλία με 100,6 και η Ισπανία με 96,3. Λίγο ακριβότερη από την Ελλάδα είναι η Σλοβενία με 89.

Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός ότι παρά τον πόλεμο των τιμών που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά, σύμφωνα με την έκθεση το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει αυξηθεί κατά 3% την περίοδο ανάμεσα στο α' εξάμηνο 2017- 2023, με την Ελλάδα να καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο πίσω μόνο από Λιθουανία (7%) και Αυστρία (4%), και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο +1%, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κατέγραψαν πτώση.

Το ARPU στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2023, ήταν στο 12,2 ευρώ και βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη διάμεση τιμή των αντίστοιχων τιμών των άλλων κρατών-μελών, ενώ στην Ιρλανδία φτάνει τα 22,7 ευρώ.

Εκρηκτική αύξηση των data αλλά παραμένουμε στους ουραγούς

Ταυτόχρονα, οι σχεδόν «επαναστατικές» αλλαγές που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά κινητής με τους παρόχους να ρίχνουν τις χρεώσεις των mobile data και τους καταναλωτές να εκτοξεύουν την χρήση τους, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων, αλλά η Ελλάδα παραμένει στους ουραγούς.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, στην Ελλάδα σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων, που έφθασε το 67% για το διάστημα 2017-2023, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν στο 36%, ενώ η αμέσως μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιταλία με 49%.

Πάντως, η χρήση δεδομένων στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη μέση κατανάλωση στις χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν μόλις 7,3 GB τον μήνα, ξεπερνώντας μόνο Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 27,1 GB. Η Λιθουανία με 23,3 GB και η Κροατία με 21,8 GB συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο ακριβές χώρες στα έσοδα ανά GB, παρά την εντυπωσιακή πτώση που έχουν καταγράψει οι τιμές από το 2017 φτάνοντας το 38%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 26%. Οι τιμές ανά GB στην Ελλάδα είναι στα 1,7 ευρώ, με μόνο το Βέλγιο στα 3,1 ευρώ, τη Γερμανία με 2,8 ευρώ και την Ολλανδία με 2,2 ευρώ να είναι πιο ακριβές από τη χώρα μας. Στη Λιθουανία το GB στοιχίζει μόλις 0,4 ευρώ.

Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στις τιμές που επικρατούν στα unlimited πακέτα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Unlimited All, της Nova που προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα, έναντι 33 ευρώ τον μήνα, και της Vodafone, που προσφέρει unlimited πακέτο ομιλίας και data με χρέωση στα 33,42 ευρώ. Ωστόσο δεν καταγράφει το πακέτο Gigamax Unlimited της Cosmote που είναι στα  41 ευρώ, παρά μόνο παρουσιάζει διάφορα DIY πακέτα που προσφέρει η εταιρεία και ξεκινούν από τα 23 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Έλληνες... κόλλησαν στα κινητά: Εκτίναξη 47% στη χρήση mobile data

Άλμα το 2023, ενώ η χρήση των mobile data έχει υπερτριπλασιαστεί μετά το 2020, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι χρεώσεις. Οι πάροχοι βλέπουν την κατανάλωση να αυξάνεται θεαματικά, αλλά τα έσοδά τους μειώνονται.
smartphone-kinita-texnologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 12 συμβουλές για καλή χρήση του κινητού στις διακοπές

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δημοσίευσε μια σειρά από χρηστικές συμβουλές ώστε οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να μπορούν να περιηγηθούν με ασφάλεια στο ίντερνετ και να προστατέψουν τη συσκευή τους.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στη νέα θυγατρική υποδομών

Στα 632,9 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η αξία της νέας θυγατρικής που θα ενσωματώσει τις υποδομές του ΟΤΕ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναζήτησης επενδυτή για τη νέα εταιρεία.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σφίγγει τα λουριά» η ΕΕΤΤ για τις επενδύσεις στην οπτική ίνα

Με τον νέο κανονισμό θα παρακολουθείται η διαδικασία μετάβασης σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ ζητείται από τους παρόχους να ορίσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH.