ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος. Φωτο: BusinessDaily.gr

ΤτΕ: Παραμένουν τέσσερις οι συστημικές τράπεζες και για το 2024

Η κατάταξη από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται βάσει τεσσάρων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και η σημασία που έχουν οι τραπεζικοί οργανισμοί τόσο για την οικονομία της χώρας μας όσο και της ΕΕ.

Οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, βάσει της αντίστοιχης «κατάταξης» που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε τα λοιπά συστημικά σημαντικά ιδρύματα (Other Systemically Important Institutions - O-SII) στην Ελλάδα για το 2024. Ειδικότερα, προσδιορίστηκαν ως O-SII σε ενοποιημένη βάση τα ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Πειραιώς Financial Holdings A.E., Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. και Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., και σε ατομική βάση τα ιδρύματα: Άλφα Τράπεζα Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Τράπεζα Eurobank Α.Ε.

Επίσης, καθόρισε το ποσοστό του αποθέματος ασφαλείας O-SII για το 2025 στο 1,25% για το ίδρυμα Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σε ενοποιημένη βάση και στο 1% για τα ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. σε ατομική και ενοποιημένη βάση, Πειραιώς Financial Holdings A.E. σε ενοποιημένη βάση και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. σε ατομική βάση, Τράπεζα Eurobank Α.Ε. σε ατομική βάση, Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σε ενοποιημένη βάση και Άλφα Τράπεζα Α.Ε. σε ατομική βάση, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2025.

H μεθοδολογία, την οποία εφαρμόζει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον προσδιορισμό των O-SII και τον καθορισμό του αποθέματος ασφαλείας O-SII, αποτυπώνεται στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 221/1/17.10.2023 (ΦΕΚ Β΄ 6141).

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, υπολογίζεται βαθμολογία που υποδηλώνει τη συστημική σημασία κάθε ιδρύματος βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που αφορούν το μέγεθος, τη σημασία για την οικονομία της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημασία των διασυνοριακών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένης της πολυπλοκότητας που απορρέει από διασυνοριακές δραστηριότητες, καθώς και το βαθμό διασύνδεσης του ιδρύματος με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στα τέσσερα αυτά κριτήρια αντιστοιχούν υποχρεωτικοί δείκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατ’ ελάχιστον για τον υπολογισμό της βαθμολογίας κάθε ιδρύματος, που εκφράζεται σε μονάδες βάσης (μ.β.). Όσα ιδρύματα υπερβαίνουν τις 350 μ.β. (κατώφλι βαθμολογίας) θεωρούνται O-SII λόγω της συστημικής τους σημασίας.

Το απόθεμα ασφαλείας O-SII αποτελεί εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής που αποβλέπει στη μείωση του ηθικού κινδύνου (moral hazard) και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων. Ο ηθικός κίνδυνος συνίσταται στην προσδοκία του ιδρύματος ότι, λόγω της συστημικής του σημασίας, δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει. Το απόθεμα ασφαλείας O-SII συνίσταται σε κεφάλαιο κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και το ποσοστό του καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ύψος έως 3% επί του συνολικού ποσού ανοίγματος σε κίνδυνο ή άνω του 3% κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 18 ετών στα δάνεια επιχειρήσεων: «Τρέχουν» με αύξηση πάνω από 17%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές πριν την οικονομική κρίση αυξάνονται οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες και για τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: 'Άγκυρα σταθερότητας η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας κάλεσε σε θεσμικές τομές για μια πιο ανθεκτική νομισματική ένωση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ.
Γ. Στουρνάρας σε οικονομικό συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 και ο ρόλος της ΤτΕ

Ο διοικητής της ΤτΕ ανακαλεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 ως ένα από τα πλέον κρίσιμα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Σημειώνει ότι το κόστος της αδιέξοδης διαπραγμάτευσης ανήλθε σε περίπου 85 δισ. ευρώ.