ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
FSRU_Alexandroupolis
Το FSRU “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ” της Gastrade. Πηγή: Gastrade

Η Ρωσία το κύριο εμπόδιο στον Κάθετο Διάδρομο του φυσικού αερίου

Αν και το ενδιαφέρον τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών για το έργο αυξάνεται, ο Κάθετος Διάδρομος αντιμετωπίζει προκλήσεις. Πώς προκαλεί σοβαρές εμπλοκές η Ρωσία.

Μια σειρά από προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Κάθετος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη, με κύριο εμπόδιο τη στρατηγική στάση της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σιφναίο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade.

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών για το έργο που θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.

Η μεγάλη σημασία της επένδυσης τονίστηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμοδίου για θέματα Ενέργειας και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt στην Αθήνα, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν για την ανάγκη νέων οδεύσεων φυσικού αερίου ώστε για να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2024 θα λήξη η σύμβαση Ρωσίας - Ουκρανίας για την τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού συστήματος.

Από το βήμα του Investment Forum, ο κ. Σιφναίος ανέφερε χθες ότι ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια πρωτοβουλία που καθιστά την Ελλάδα σημείο εισόδου για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

«Αν λειτουργήσει όπως μπορεί, θα έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας και θα μπορέσει να βοηθήσει στη συνολική απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε στάδιο αρχικής εφαρμογής. Υπάρχουν 3-4 πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Σιφναίος.

«Το ένα είναι να απαλύνουμε τα bottlenecks που υπάρχουν. Να κάνουμε κάποιες επενδύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη ροή του αερίου σε όλο αυτό τον διάδρομο και να μεγαλώσουν την εξαγωγική δυνατότητα της Ελλάδας προς το βορρά. Δεν είναι τεράστιες οι υποδομές και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουνε. Μιλάμε για μια αγορα 65 δις κυβικών αερίου το χρόνο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε  να φτάσουμε εκεί που είναι η ζήτηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Ελλάδας η Gastrade συμμετέχει στο έργο με τον ΔΕΣΦΑ

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Gastrade, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες την εμπορική λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε στην κύρια πρόκληση του εγχειρήματος.

«Για μένα το σημαντικότερο πρόβλημα για την περιοχή έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε σχέση με το ρώσικο αέριο. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια μεγάλη ροή ρωσικού αερίου από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας, κάνοντας dumping, δηλαδή ρίχνοντας τις τιμές, το οποίο γίνεται καθαρά για στρατηγικούς λόγους για να μπλοκάρει τη δυνατότητα του LNG να διαχυθεί σε αυτή την περιοχή. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει αυτό ο διάδρομος να λειτουργήσει σωστά και ανταγωνιστικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκάζπρομ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε αδιέξοδο η ρωσική Gazprom μετά την απώλεια των αγορών της Ευρώπης

Μεγάλες ζημιές για την Gazprom, που προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων και πωλήσεις ακινήτων για να βελτιώσει τη θέση της. Με την εισβολή στην Ουκρανία, έχασε τις καλύτερες αγορές στην Ευρώπη και κυριάρχησε το αμερικανικό LNG.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία ίσως μπλοκάρει τις επόμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ο Ορμπάν δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο πως η κίνηση της Ουκρανίας να σταματήσει τη διέλευση ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών είναι «απαράδεκτες».
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα και η επόμενη ημέρα της διακοπής των Ρωσικών εξαγωγών αερίου σε Ευρώπη

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις ωστόσο οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα μετά από το κύμα ψύχους που σημειώθηκε στη βόρεια Ευρώπη. Παρέμβαση Ευ. Μυτιληναίου και τι προτείνουν οι Ιταλοί.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενέκρινε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο 52 πλοία

Το σύνολο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα κατά του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου τρίτων χωρών, που επιτρέπει στη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επιτυγχάνει τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90%

Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου ήταν ένα από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.