ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Εκτός ατζέντας της ΕΕ τα αιτήματα της Ελλάδας για τις τιμές στο ρεύμα

Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 16 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθούν οι λύσεις που διεκδικεί η Ελλάδα, μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τις ανισότητες τιμών στην Ευρώπη.

«Εξαφανίζεται» το ελληνικό αίτημα από την ευρωπαϊκή ενεργειακή ατζέντα για αλλαγές που θα μειώσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που χάθηκε μέσα στους κανόνες της ενιαίας αγοράς και στα ευρύτερα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης.

Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει χρόνος να συζητηθούν οι λύσεις που διεκδικεί η Ελλάδα, μαζί με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τις ανισότητες τιμών στην Ευρώπη.

Πρόκειται για συνάντηση μισής μέρας (half day), όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, ο οποίος θα εξετάσει την ευρύτερη αγορά και τα βήματα που ενδεχομένως θα ακολουθήσει η Κομισιόν.

«Σε αυτή τη φάση θεωρείται απίθανο να εξεταστεί το ζήτημα της Ελλάδας ξεχωριστά», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Business Daily. «Στα κύρια θέματα είναι οι εξελίξεις σχετικά με την γεωθερμική ενέργεια και η συζήτηση για νέο φόρο στο φυσικό αέριο στη Γερμανία», προσθέτει ο αξιωματούχος.

Οι διαφορές που καταγράφονται στη χονδρική αγορά ενέργειας της Ευρώπης, ειδικά το καλοκαίρι, προκάλεσαν τις αντιδράσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Σόφιας και του Βουκουρεστίου και εξακολουθούν να υφίστανται παρόλο και κλείνει η ψαλίδα το τελευταίο διάστημα.

Στοιχεία για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Ελλάδα βρίσκεται στα 131 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία είναι 116 ευρώ και στην Ολλανδία 115 ευρώ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι εξ αρχής το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές που στοχεύουν στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας ήταν ασαφές. 

Η συζήτηση για την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ρεύματος απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τις Βρυξέλλες ενώ δεν εισακούστηκε η παράκληση για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς.

Η ανάγκη για την ενίσχυση των διασυνδέσεων της χώρας με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός σε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εντάσσεται στα ευρύτερα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη βελτίωση των υποδομών.

Φόρος και επιδότηση

Το τελικό αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας ήταν μια συμφωνία με την Κομισιόν για ένα νέο δημοσιονομικό μέτρο, την επιβολή φόρου στους παραγωγούς για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών, ένα μέτρο που δεν επηρεάζει τους βασικούς κανόνες της ενεργειακής αγοράς,.

Στο τέλος της εβδομάδας οι οικιακοί χρήστες θα  μάθουν το ύψος της επιδότησης που θα λάβουν για τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, ενώ νέα για τον φορολογικό μηχανισμό από τον οποίο θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα (επί των παραγωγών) αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά.

Για να δοθεί όμως και η επιδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλή υπόθεση. Προκειμένου να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, η επιδότηση θα χορηγηθεί μετά από αίτηση σε πλατφόρμα που θα ετοιμάσει το υπουργείο Ενέργειας.

Όμως αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι τα κριτήρια που θα επιβάλλει το ΥΠΕΝ για την πληρωμή της επιδότησης και κατά πόσο θα λειτουργήσουν σαν «κόφτης» στην παροχή της οικονομικής ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα παίρνουν την επιδότηση αμέσως, αλλά σε τριμηνιαία βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nikos_tsafos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για την ενέργεια - Τα νέα δεδομένα μετά την Task Force

Η Ευρώπη ενώνεται για πρώτη φορά για την ενεργειακή ασφάλεια. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force και πώς θα μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο. Τα νέα δεδομένα και οι προτροπές της Κομισιόν.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα κατά 40% στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Στο σχέδιο για την προσιτή ενέργεια, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη να μειώσουν φόρους και χρεώσεις δικτύου. Υπολογίζει σε 584 δισ. τις επενδύσεις σε δίκτυα. Έγιναν δεκτές προτάσεις της Ελλάδας, ικανοποίηση στην κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνό το ρεύμα για τους Έλληνες παρά το ράλι τιμών στην αγορά χονδρικής

Στη 18η θέση της Ευρώπης και κάτω από τον μέσο όρο η τιμή λιανικής το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρότι στη χονδρική η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες τιμές και 60% πάνω από τον μέσο όρο.
reyma-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» για την στήριξη των βιομηχανικών λογαριασμών ρεύματος

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ ανά εταιρεία στον πρωτογενή τομέα, τα 300.000 ευρώ στην αλιεία και έως 2 εκατ. ευρώ για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους άλλους τομείς.