ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Dimitriadis, Ypertameio
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Πηγή: Υπερταμείο

Το Υπερταμείο ωριμάζει: Οι νέες προκλήσεις ως Sovereign Wealth Fund

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του 2025-2027 και η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων μέσω του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Παραμένει ως βασική αποστολή ο μετασχηματισμός των κρατικών θυγατρικών.

Στην τρίτη φάση της ζωής του και ίσως την πιο δημιουργική εισέρχεται το Υπερταμείο/Growthfund, ο φορέας που ξεκίνησε ως μνημονιακή υποχρέωση, αλλά πλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία, αφού έχει υπό την ομπρέλα του εμβληματικές κρατικές επιχειρήσεις (OAΣΑ, ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ, ΔΕΘ, ΓΑΙΟΣΕ κ.α)  τις οποίες μετασχηματίζει, ενώ με τη νέα θυγατρική που θα λειτουργήσει το 2025, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, φιλοδοξεί να έχει και αναπτυξιακό ρόλο, κινητοποιώντας εγχώρια και διεθνή κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Υπερταμείου κ. Στέφανος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια του 2ου Growthfund Summit περιέγραψε  τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από το Growthfund και κυρίως τι προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο 2025-2027: «Το 2018-2019  ενσωματώθηκαν στο Υπερταμείο οι ΔΕΚΟ από τα υπουργεία. Ήταν μια περίοδος χαρτογράφησης των περιουσιακών στοιχείων και μια οριοθέτηση των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν. Την περίοδο 2022-2024 δόθηκε έμφαση στη διαχείριση και την εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών με αποτέλεσμα να αυξηθεί η περιουσία του Υπερταμείου κατά 700 εκατ. ευρώ και το μέρισμα που έδιναν αυτές οι εταιρείες από 7,5 εκατ. ευρώ το 2019 να φτάσει το 2023 στα 317 εκατ. ευρώ.

Τώρα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του στρατηγικού πλάνου 2025-2027. Στόχος είναι το Υπερταμείο να λειτουργήσει ως επιταχυντής της μετεξέλιξης των θυγατρικών του ώστε να παράγουν πλούτο και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες. Επίσης με το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα και εγχώρια κεφάλαια για επενδύσεις σε τομείς της τεχνολογίας, των υποδομών και της πράσινης μετάβασης». 

Με 300 εκατ. το νέο Επενδυτικό Ταμείο, αναζητούνται νέα κεφάλαια

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι βασικός μέτοχος του Growthfund και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο, αναφέρθηκε διεξοδικά στη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχου με εκείνα που λειτουργούν σε άλλες χώρες.

Το ταμείο, είπε ο κ. Χατζηδάκης θα συνεπενδύσει σε τομείς στρατηγικής σημασίας με αυξημένη προστιθέμενη αξία, θα έχει μειοψηφικές συμμετοχές σε επενδύσεις και θα λειτουργεί ως καταλύτης για άλλα κεφάλαια, χωρίς να ανταγωνίζονται τα υφιστάμενα εργαλεία και τον ιδιωτικό τομέα. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αξιοποιήσει ένα αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό και ειδικά από τον αραβικό κόσμο για να συμβάλουν στο νέο επενδυτικό ταμείο.

Τα αρχικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα καταβληθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα της επιστροφής στο κράτος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο. Το fund θα λειτουργήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και θα είναι ο δεύτερος επενδυτικός φορέας του Υπερταμείου που επενδύει στην ελληνική οικονομία. Έχει προηγηθεί το εξειδικευμένο επενδυτικό fund Φαιστός με ενεργητικό 100 εκατ. ευρώ που στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις σε 5G τεχνολογίες. Η διαχειρίστρια εταιρεία του Φαιστός, η 5G Ventures έχει ήδη χρηματοδοτήσει δέκα εταιρείες.

Το 50% από το τίμημα πώλησης των λιμανιών θα πηγαίνει για επενδύσεις

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε τέσσερις άλλες αλλαγές που αλλάζουν τη μέχρι τώρα φυσιογνωμία του Υπερταμείου: Την απορρόφηση από το Υπερταμείο από την αρχή του 2025 του ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν θα έχει εμπλοκή σε θέματα διοίκησης αλλά εποπτικό ρόλο, την προσέλκυση μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα με καλές απολαβές στις θυγατρικές, όπως έγινε με τη ΔΕΗ και ευελιξία στις διαδικασίες προσλήψεων πάντα μέσω ΑΣΕΠ αλλά με λιγότερη γραφειοκρατία και τέλος τα έσοδα από την πώληση λιμανιών αντί να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους σε ποσοστό 100% θα πηγαίνει μόνο το 50% και το άλλο 50% θα αξιοποιείται για επενδύσεις αναβάθμισης των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας.

Στην παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης επισήμανε πως το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα της Ευρώπης και πλέον το Υπερταμείο μετατρέπεται σε Sovereign Wealth Fund, αλλά με το core business να παραμένει ο μετασχηματισμός των θυγατρικών εταιρειών.

«Από το 2022, αυξήσαμε την οργανική αξία, η οποία πλέον αποτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, είχαμε έσοδα ρεκόρ από μερίσματα 317 εκατ. ευρώ και αποδώσαμε 200 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Καταφέραμε ακόμη να ξεκολλήσουμε επενδυτικά σχέδια που για χρόνια ήταν κολλημένα στα συρτάρια, όπως είναι τα 23 αεροδρόμια και η ανάπλαση της ΔΕΘ», υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν οι αλλαγές Χατζηδάκη στο Υπερταμείο και στις ΔΕΚΟ

Πώς χαλαρώνει η επιτήρηση της διοίκησης του Υπερταμείου από την Ευρώπη. Ευελιξία σε προσλήψεις στελεχών και στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ. Ο ρόλος του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και οι πωλήσεις ακινήτων σε πακέτα.
businessdaily-Ypertameio-Dimitriadis-Grigoris
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα μερίσματα στο Υπερταμείο, «δύναμη πυρός» για νέες επενδύσεις

Στα 192 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο 9μηνο τα διαθέσιμα του Υπερταμείου χάρη στα αυξημένα μερίσματα από το Ελ. Βενιζέλος. Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις, ενώ τα έσοδά του θα τροφοδοτήσουν και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο όταν συσταθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδρύθηκε το Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών από το Υπερταμείο

Το νέο fund του Υπερταμείου τυγχάνει θερμής υποδοχής από την κατασκευαστική αγορά που αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης, ενόψει της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο τραπέζι από τον ΣΤΕΑΤ και η τιτλοποίηση χρεών.
Στέλιος Φράγκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μάνατζερ που άφησε διεθνή καριέρα για το ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Ο Στέλιος Φράγκος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του νεοσύστατου ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει ως αποστολή της επενδύσεις σε υποδομές για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τα δίκτυα.