ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

ING: Ανάπτυξη 1,8% για την Ελλάδα το 2025, υποχώρηση του πληθωρισμού

Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσουν να έχουν πορεία καλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Μεγάλες δυσκολίες για τις οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας.

Υπεραπόδοση των οικονομιών της Νοτίου Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τόσο για φέτος όσο και για το 2025 – 2026 αναμένει η ING σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα κράτη «παίρνουν την εκδίκησή τους» από τον Βορρά. 

Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2024 θα φθάσει στο 2,2%, θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2025 και θα διαμορφωθεί στο 2% το 2026, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ομίλων που έχουν ορισμένες από τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αναμένει ότι για φέτος θα διαμορφωθεί στο 3%, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί φθάνοντας στο 2,3% το 2025 και στο 2% το 2026. 

 

Αναφερόμενη στον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) τονίζει ότι για πέμπτο διαδοχικό  έτος υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης, καθώς οι εν λόγω χώρες έχουν λάβει σημαντικά μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε σύγκριση με αυτές του Βορρά και εξακολουθούν να έχουν πολλά χρήματα για να ξοδέψουν. Επιπλέον, το μερίδιο του τομέα των υπηρεσιών στο ΑΕΠ είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, γεγονός που είναι επωφελές καθώς η ευρωπαϊκή μεταποίηση αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τους επερχόμενους εισαγωγικούς δασμούς των ΗΠΑ. 

 

Πολιτικό χάος στη Γαλλία

Η γαλλική οικονομία προετοιμάζεται για ένα ταραχώδες 2025, με την πολιτική αστάθεια να ρίχνει σκιά στις προοπτικές της. Η κατάρρευση της κυβέρνησης, η αδυναμία ψήφισης ενός προϋπολογισμού για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η προοπτική ακόμη περισσότερων εκλογών απλώς τροφοδοτούν την αβεβαιότητα. Και αυτό βλάπτει τόσο τις καταναλωτικές δαπάνες όσο και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η χαοτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 αφήνει θολό το φορολογικό τοπίο, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα θα αναγκάσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, καταπνίγοντας την οικονομική ανάπτυξη. Στο διεθνές μέτωπο, οι διαφαινόμενοι δασμοί και η υποτονική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να δυσχεράνουν τις γαλλικές εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,6% το 2025, από 1,1% το 2024.

Αναγκαία η αύξηση δαπανών στη Γερμανία 

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται de facto σε στασιμότητα από τις αρχές του 2020 και τα προβλήματα σε εμβληματικές εταιρείες έφεραν επιτέλους οδήγησαν τους πολιτικούς να κατανοήσουν ότι η οικονομία χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το αναπάντητο ερώτημα εξακολουθεί να είναι αν η Γερμανία θα προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει «μόνο» το παλιό επιχειρηματικό της μοντέλο, που στηρίζεται στη φθηνή ενέργεια και την καλή πορεία των εξαγωγών, ή αν θα επιλέξει μια πλήρη οικονομική αναμόρφωση.

Εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, μια νέα κυβέρνηση θα προβεί σε μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση, είτε με την αλλαγή του συνταγματικού φρένου χρέους είτε με τη χρήση ειδικών κονδυλίων. Η Γερμανία χρειάζεται πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, μόνο και μόνο για να καλύψει το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας. Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να σπάσει ο σημερινός φαύλος κύκλος. Εάν υλοποιηθούν, η οικονομία θα πρέπει να δει μια σταδιακή ανάκαμψη το 2025. Εάν όχι, η στασιμότητα θα είναι το «new normal» για την οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ