ΓΔ: 1970.27 -0.77% Τζίρος: 51.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:02
Φώτο: Egnatia.eu

Επιδημία... καθυστερήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρώτο εξάμηνο θεωρείται ήδη από τους παράγοντες της αγοράς χαμένο για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αβεβαιότητα και για την «ώριμη» διαδικασία του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Φανταστείτε πως είστε ένας από τους υποψηφίους επενδυτές για την Εγνατία Οδό και ακούτε τον υπουργό υποδομών Κώστα Καραμανλή να δηλώνει πως η κίνηση στους οδικούς άξονες έχει υποχωρήσει κατά 50%», έλεγε χθες στέλεχος της αγοράς που θεωρούσε πως ολόκληρο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να πάει για το δεύτερο εξάμηνο.

Οι πληροφορίες από κατασκευαστικούς ομίλους επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές για την Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που λειτουργεί το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήγαν για το τέλος Ιουνίου, σχεδόν ταυτόχρονα με τις αντίστοιχες προσφορές για την Εγνατία Οδό.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν, επίσης, πως μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση. Εκτός από την αναστάτωση στις αγορές, την καθίζηση των αξιών, την απίστευτη βουτιά του τουρισμού, υπάρχουν και θεσμικοί λόγοι που οι ιδιωτικοποιήσεις πάγωσαν.

Για ορισμένες από αυτές, όπως για παράδειγμα την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις. Όμως υπουργικές αποφάσεις για θέματα πέραν της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν πρόκειται να εκδοθούν, όπως ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση. Έτσι και αυτή η υπογραφή μετατίθεται για τους επόμενους μήνες.

«Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν πρόκειται να προχωρήσει κάποιος κρίσιμος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης» υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ούτως ή άλλως αρκετές εκκρεμότητες με διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και πάλι χρειάζονται κυβερνητική υποστήριξη, με έκδοση αποφάσεων π.χ. για τις σήραγγες της Εγνατίας Οδού ή τις γέφυρες στον ίδιο οδικό άξονα. Όμως, ο χρόνος έχει σταματήσει στα υπουργεία, με εξαίρεση όσα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Δευτέρα είχε προγραμματιστεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι όμιλοι που θα διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην αγορά ενέργειας προσπαθούν να καταλάβουν αν θα υπάρξει παράταση και σε αυτό τον διαγωνισμό. Κάποιοι θεωρούν πως ενδέχεται να μην δοθεί παράταση επειδή αρκετοί από τους διεκδικητές δηλώνουν έτοιμοι. Βέβαια, υπάρχουν και ξένοι όμιλοι που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ απαίτηση για παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διοίκηση του τελευταίου, αν αποφασίσει να πάει σε παράταση, αναμένεται να το ανακοινώσει σήμερα ή αύριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 16 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις: Οι τίτλοι τέλους για το ΤΑΙΠΕΔ

Κλείνει ο κύκλος του ΤΑΙΠΕΔ, θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο στις αρχές του 2025. Ρεκόρ εσόδων 4,18 δισ. το 2024 χάρη στην Αττική Οδό, ενώ θα εισπραχθούν 1,88 δισ. το 2025. Ποιες μετοχές κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά σε ιδιώτες το λιμάνι του Λαυρίου, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Αποφάσεις για πώληση του 51% ή 67% των μετοχών θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC Cruises. Προχωρά η σύμβαση ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη «μάχη» για την Αττική Οδό και πώς θα αυξηθούν τα διόδια

Αύριο κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές από ισχυρά σχήματα ξένων και ελληνικών ομίλων, αναμένεται ρεκόρ τιμήματος σε ιδιωτικοποίηση με περισσότερα από 2 δισ. Τι προβλέπει η σύμβαση για τα διόδια.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε fast track οι ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για αναβάθμιση του ΧΑ

Ρυθμίσεις από τον Κ. Χατζηδάκη για διευκόλυνση των νέων εκδόσεων και ενίσχυση των συναλλαγών. Φοροελαφρύνσεις για τους αποταμιευτές σε έντοκα και ομόλογα.. «Γκάζι» στην πώληση ελληνικών assets με στόχο υψηλά τιμήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων το 2023 με τετραπλάσια έσοδα από το 2022

Μόλις 516 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2022, ενώ τον επόμενο χρόνο οι εισπράξεις θα είναι τετραπλάσιες, πλησιάζοντας τα 2 δισ. Στα 11 χρόνια ζωής του ταμείου έχουν υλοποιηθεί 55 έργα, έχουν εισπραχθεί 8,2 δισ. και αναμένονται άλλα 3,3 δισ.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης αεροφωτογραφία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πωλείται το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προχωρά το σχέδιο επέκτασης

Η κυβέρνηση επιλέγει τον πιο ασφαλή τρόπο για να ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο. Business as usual από τις ΗΠΑ που δεν διαφωνούν με την απόφαση αλλά ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο αναβάθμισης.