Στη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση στοχεύει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το νέο Ταμείων Μικροπιστώσεων έρχεται να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τον ρόλο της γυναίκας στην οικονομία.
Με τη στήριξη των 80 εκατ. ευρώ του Ταμείου Μικροπιστώσεων, εκτιμάται πως θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις εκ των οποίων 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με δάνεια στα οποία επιμερίζεται το ρίσκο και συνδυάζουν επίσης και mentoring ώστε να δοθεί κατεύθυνση στους μικροεπιχειρηματίες και στην επένδυσή τους.
Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι την εξάντληση των πόρων και τα δάνεια είναι επενδυτικά και για κεφάλαιο κίνησης με το μεγαλύτερο μέρος το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικροπιστώσεων να είναι με μηδενικό επιτόκιο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό το δάνειο θα φέρει επιτόκιο ανάλογα με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Οι μικροχρηματοδοτήσεις στοχεύουν σε άτομα και επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός της τραπεζικής χρηματοδοτήσης, και έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσουν χρήσιμο εφόδιο για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να ξεκινήσουν ή και να εξελιχθούν, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμότητά τους. Στοχεύουν στην ανακούφιση της φτώχειας παρέχοντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που βοηθούν τα άτομα να γίνουν αυτάρκεις, να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσής τους και να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την υγεία των οικογενειών τους. Επίσης προσφέρονται και άλλες υπηρεσίες όπως χρηματοοικονομική εκπαίδευση για να ενισχυθεί η οικονομική ένταξη των πελατών.
Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, «η συμβολή της μικροχρηματοδότησης στην προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, μη τουριστικές, ή αγροτικές περιοχές είναι καθοριστική», σημειώνοντας ότι το 64% των πελατών των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.
Τόνισε επίσης τον ρόλο τους στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, και υπογράμμισε ότι οι μικροπιστώσεις αποτελούν καθοριστικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους, προωθώντας έτσι την ένταξη ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στο επίσημο χρηματοοικονομικό σύστημα ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης ή γεωγραφικής τοποθεσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης εκφράζοντας την ευχή να αυξηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μικροπιστώσεων από τρία που είναι σήμερα ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, σημειώνοντας ότι «αυτή η χρηματοπιστωτική επέκταση χρειάζεται περισσότερα ιδρύματα».
Σημείωσε πως οι μικροπιστώσεις μπορούν να ενισχύσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, επιτρέποντας να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, δίνοντας τους πρόσβαση σε δανεισμό που δεν υπήρχε πριν, καθώς επίσης και στην μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως η ΕΕ στηρίζει την μικροχρημαδότηση μέσα από διάφορα εργαλεία, αλλά και τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς για την Παροχή Μικροπιστώσεων. Σημείωσε πως το 2022, το χαρτοφυλάκιο των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη ανέρχεται στα 4,3 δις. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με τον αριθμό των ενεργών δανειοληπτών να ξεπερνά το 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 20%.
Όπως ανέφερε, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δώσει 50.000 νέα δάνεια ύψους 1,5 δις. ευρώ τονίζοντας πως αντανακλάται η διεύρυνση της περιμέτρου καθώς 21.000 αιτήσεις ήταν μοναδικών ΑΦΜ, με το 75% των δανείων να είναι σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα, και το 81% των δανείων είναι σε επιχειρήσεις με έως 2 εκατ. ευρώ τζίρο.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου δήλωσε πως το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να ενδυναμώσει την αναδυόμενη αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων που ξεκίνησε το 2020. Ανέφερε ότι τα δάνεια θα είναι ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χαμηλότοκα δάνεια
Οι μικροπιστώσεις αποτελούν χαμηλότοκα δάνεια τα οποία απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χορηγούνται από εξειδικευμένους οργανισμούς μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς.
Συνοδεύονται από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. εκπαίδευση, mentoring, coaching, συμβουλευτική, λογιστική και νομική υποστήριξη), ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής και στενή επικοινωνία μεταξύ του φορέα πίστωσης και του δανειολήπτη. Το ποσό του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο ως κεφάλαιο κίνησης, όσο και για επενδυτικές δαπάνες.
Απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.
Οι Οργανισμοί που συνεργάζονται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για το Ταμείο Mικροπιστώσεων είναι :
1. Action Finance Initiative (AFI) Microfinance Α.Ε.
2. «Έξυπνες Μικροπιστώσες Microfinance Institution AE» με διακριτικό τίτλο MicroSmart ΑΕ
3. ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions
Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τους εξειδικευμένους φορείς Μικροχρηματοδοτήσεων.