Οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς η ΑΑΔΕ διεξάγει διασταυρώσεις δεδομένων, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από τις Αρχές άλλων χωρών ή από πληροφορίες που προκύπτουν από το φορολογικό «προφίλ» του φορολογούμενου.
Τη διαδικασία ανεύρεσης των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό κινεί η αρμόδια διεύθυνση Διεθνών Φορολογικών Σχέσεων (Δ.Δ.ΦΟ.Σ.) της ΑΑΔΕ, η οποία μελετά τα στοιχεία που παραλαμβάνει έτοιμα από άλλες χώρες στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων, καθώς και εκείνα που παραλαμβάνει κατόπιν αιτημάτων που αποστέλλει για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στο στόχαστρο είναι βασικά όσοι έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό και τηρούν ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι παρουσιάζουν κινητικότητα.
Οι έλεγχοι πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και όταν τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς ή έχουν αποσταλεί ή έγιναν δεκτά εμβάσματα δεν καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα, επιβάλλονται φόροι και πρόστιμα το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει το 50% των αδικαιολόγητων ποσών.
Σε δύο υποθέσεις που έφτασαν μέχρι τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ (ΔΕΔ 114/2025 και 115/2025) επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα (αναλόγως των ποσών που η εφορία θεώρησε αδικαιολόγητα), ενώ η ΔΕΔ απέρριψε τις προσφυγές τους.
Στην πρώτη περίπτωση, εντοπίστηκαν τέσσερις πιστώσεις το 2017, σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού, συνολικού ύψους 50.000 ευρώ, ποσά τα οποία δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει ο κάτοχος του λογαριασμού.
Η ΑΑΔΕ του καταλόγισε κύριο φόρο ύψους 16.500 ευρώ, πρόστιμο ύψους 8.250,00 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ποσού 4.500 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό 29.250 ευρώ.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε έλεγχος καταθέσεων στη χρήση 2018, στην οποία ο φορολογούμενος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει, πως βρέθηκε στους λογαριασμούς που τηρούσε σε τράπεζα του εξωτερικού, το ποσό των 10.288,13 ευρώ και του καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 6.121,43 ευρώ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ενώ τα στοιχεία άντλησε από τις ξένες τράπεζες η Διεύθυνση Διεθνών Φορολογικών Σχέσεων της Α.Α.Δ.Ε..
Πού βρίσκει η ΑΑΔΕ τα στοιχεία
Η πρώτη ύλη των διασταυρώσεων για τον εντοπισμό καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό προέρχεται από τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής, ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας, ή από αλλοδαπές φορολογικές Αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.
Τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι:
- Τα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης των φορολογουμένων
- Τους IBAN των τραπεζικών λογαριασμών τους.
- Τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών καθώς την αξία τυχόν ασφαλιστήριου συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων.
- Τα ποσά των τόκων.
- Οι αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής και άλλων προϊόντων.
Πόσες είναι οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το περασμένο φθινόπωρο σε άρθρο του στο blog της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το στέλεχος της ΕΚΤ, Matthias Rumpf οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών σε τράπεζες του εξωτερικού ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ και η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση –μετά την Κύπρο και το Λουξεμβούργο – μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό (4,7%) «εξαγωγής» καταθέσεων, επί του συνόλου.
Εξάλλου, ποσά από τόκους καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού που δηλώθηκαν πέρυσι στο έντυπο Ε1 (κωδικοί 669 και 670), δήλωσαν 13.404 υπόχρεοι, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 65,71 εκατ. ευρώ. Επίσης δήλωσαν τόκους από το εξωτερικό και 4.879 σύζυγοι των υπόχρεων και το συνολικό ποσό ανήλθε σε 13,46 εκατ. ευρώ, ήτοι σύνολο 79,2 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κατά μέσο όρο το μέσο ποσό τόκων προερχόμενων από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ανήλθε σε 4.330,27 ευρώ, που καταδεικνύει ότι, προέρχονται από μεγάλου ύψους καταθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι αισθητά μεγαλύτερα, εάν συνυπολογιστούν οι καταθέσεις που είναι σε «φορολογικούς παραδείσους» ή μέσω υπεράκτιων χωρών.