ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shitterstock

Πώς θα πάρουν αυξήσεις 40.000 υπάλληλοι Δημοσίου με προσωπική διαφορά

Αν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό των 300 ευρώ, δεν επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.

Διάταξη η οποία ρυθμίζει οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτρέψει και σε αυτούς να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις αυξήσεις που τους αναλογούν στο μέλλον. Πιο αναλυτικά, η διάταξη που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά, προβλέπει ότι: 

  • αν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό των 300 ευρώ, ΔΕΝ επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού, 
  • αν το υπερβαίνει, το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του 50% της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ΠΕ που με την παρέλευση διετίας εξελίσσεται σε επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνει αύξηση των μικτών αποδοχών του 59 ευρώ, 
  • αν έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, θα λάβει ολόκληρη την αύξηση (δηλαδή 59 ευρώ), 
  • αν έχει προσωπική διαφορά π.χ. 400 ευρώ θα λάβει την μισή αύξηση (δηλαδή 29,5 ευρώ), 
  • αν έχει προσωπική διαφορά 310 ευρώ, συμψηφίζονται μόνο τα 10 ευρώ και λαμβάνει αύξηση 49 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ισχύουσας έως σήμερα διάταξης που προβλέπει σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω «συμψηφισμού» με μελλοντικές αυξήσεις των αποδοχών τους είχε ανασταλεί το διάστημα 1.6.2022 - 31.5.2024, ώστε να μην αποτελεί ο συμψηφισμός επιβαρυντικό παράγοντα κατά τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυτό και πέρυσι, όπου και δόθηκαν για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από 14 χρόνια, αυτές εφαρμόστηκαν σε όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως αν είχαν προσωπική διαφορά ή όχι.

Με την προτεινόμενη διάταξη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωπική διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου, ρυθμίζεται αναδρομικά από 1.6.2024 και με μόνιμο τρόπο το ζήτημα που έχει ανακύψει και ταυτόχρονα περιορίζει σταδιακά τις μισθολογικές ανισότητες στο προσωπικό του δημοσίου σε περιπτώσεις με υψηλή προσωπική διαφορά. Το δημοσιονομικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την αναδρομική ισχύ του μέτρου, ανέρχεται σε περίπου 11,6 εκατ. ευρώ για το 2025, προσαυξανόμενο κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη

 

 

 

 

 


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των μισθών: Επιτάχυνση το 2024, έρχεται «φρενάρισμα» το 2025

Οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2024, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης θα υποχωρήσει στο 5,6% το 2025. Γιατί αυξήθηκαν οι αποδοχές πέρυσι, οι τρεις βασικοί παράγοντες.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου- 14ου μισθού - σύνταξης

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι απαγορευτική. Παραιτείται το Δημόσιο από κάθε ένδικο μέσο κατά των συγγενών των θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών: Οι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν κερδισμένοι το 2024

Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο ήταν διπλάσιες το 2024 από το 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές μισθωτών διαμορφώθηκαν σε 1.342 ευρώ το 2024 και ήταν αυξημένες κατά 7,3%.