Σε τροχιά υποχώρησης κινήθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη που καταρτίζει το ΙΟΒΕ να αποδυναμώνεται στις 106,9 μονάδες από 108,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα και να επανέρχεται ουσιαστικά στα επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Η υποχώρηση του δείκτη προέρχεται από τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ η Βιομηχανία, το Λιανικό εμπόριο, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, βελτιώνονται οριακά. Άλλωστε, οι κύριες τάσεις της εγχώριας οικονομίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι σχετικές επιχειρηματικές προσδοκίες να επηρεάζονται περισσότερο από επιμέρους συγκυριακά κλαδικά χαρακτηριστικά.
Οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος παραμένουν, γεγονός που επηρεάζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που είναι, όμως, υψηλής σημασίας στο παραγωγικό μας σύστημα. Παράλληλα, τα νοικοκυριά παραμένουν απαισιόδοξα με μικρές μεταβολές από έντονη δυσαρέσκεια σε ηπιότερη, είτε για τα στενά οικονομικά τους, είτε ευρύτερα για την οικονομία.
Προσεχώς, το οικονομικό κλίμα θα διαμορφωθεί τόσο από τις εγχώριες εξελίξεις, κυρίως από τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και περαιτέρω μείωσης της ανεργίας αλλά και τη γενικότερη δυναμική που θα διαγράφεται στην οικονομία, όσο και από αναταράξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον που ενδέχεται να είναι έντονες.

Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν σημαντικά.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται αμετάβλητο και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να βελτιώνονται σημαντικά.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν έντονα, ενώ παράλληλα εξασθενούν ήπια οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κλιμακώνονται σημαντικά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ αντίθετα διατηρήθηκαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ ενισχύθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.
Βιομηχανία: Μικρή βελτίωση προσδοκιών
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ήπια τον Φεβρουάριο, στις 110,1 από 108,1 μονάδες τον Ιανουάριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, ενώ αντίθετα το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε αισθητά, και το ύψος των αποθεμάτων διατηρείται ουσιαστικά αμετάβλητο.
Κατασκευές: Έντονη υποχώρηση προσδοκιών
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, στις 158,8 μονάδες (από 170,1 μον. τον Ιανουάριο), σε επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (156,7 μονάδες). Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της έντονης εξασθένισης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές κατασκευές και λιγότερο στα Δημόσια έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν σημαντικά.
Λιανικό Εμπόριο: Ήπια βελτίωση των προσδοκιών
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνεται ήπια τον Φεβρουάριο και διαμορφώνεται στις 98,4 μονάδες, από 93,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Η βελτίωση αυτή αφορά τους περισσότερους βασικούς κλάδους.
Υπηρεσίες: Σημαντική εξασθένιση των προσδοκιών
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 114,5 μονάδες, από 121,2 τον Ιανουάριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν έντονα, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν ήπια, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κλιμακώνονται σημαντικά.
Καταναλωτές: Οριακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ήπια τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις -42,0 μονάδες, έναντι -43,4 μονάδες τον Ιανουάριο1. Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –37,7 και τη Σλοβενία (-30,7) να ακολουθούν.
Σημειώνονται θετικές προσδοκιών για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα, καθώς αμβλύνεται η πολύ έντονη απαισιοδοξία που έχει καταγραφεί όλους τους μήνες, και παράλληλα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές, με τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για τα νοικοκυριά τους να διατηρούνται αμετάβλητες. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης, για δεύτερη φορά μέσα στο 2025 βρίσκεται η Λιθουανία (+4,2) αλλά και η Μάλτα (+1,3), με την θετική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεπάγεται ουσιαστικά αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -12,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,6 μονάδες στην ευρωζώνη.
Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση του ΙΟΒΕ