ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Πλαίσιο στήριξης για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών

Η κυβέρνηση δρομολογεί ένα πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των καλλιεργειών σε θερμοκήπια, το οποίο θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Με δημόσια δαπάνη 150 εκατ. ευρώ ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε θερμοκήπια, δικτυοκήπια και θαλάμους μανιταριών, υπεγράφη, όπως ανακοίνωσαν ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων ίδρυσης και εκσυγχρονισμού θερμοκηπίων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και τη μείωση των εισροών ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος».

Επιλέξιμες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και από νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της χώρας.

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον 30.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα όρια του συνολικού προϋπολογισμού ανά επενδυτικό σχέδιο και δικαιούχο θα εξειδικευτούν στην οικεία πρόσκληση και δεν θα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Η ένταση στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:

  1. Ένταση στήριξης 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών: α. Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών. β. Συστήματα υδροπονίας/αεροπονίας. γ. Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.).
  2. Ένταση στήριξης 50% στις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.
  3. Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει: α. Το 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. β. Το 65% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού. γ. Το 65% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές, που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
  4. Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκδοθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Προτεραιότητα η στήριξη του αγροτικού τομέα με εκπαίδευση και ελέγχους

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης και αυστηρότερους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε καινοτομία και διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για το ελληνικό μέλι: Έρχεται στήριξη μετά το καταστροφικό 2024

Στο Μέτρο 23 της ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτικών δραστηριοτήτων που δοκιμάζονται από την κλιματική αλλαγή εντάσσεται η μελισσοκομία, μετά τις βαριές απώλειες του 2024. Βελτιωμένες φέτος οι καιρικές συνθήκες.