Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα στην ανάγκη σημαντικής αύξησης των αμυντικών δαπανών και στην προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής κυριαρχίας.
Υποστηρίχθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών, καθώς και η δανειοδότηση έως 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εθνικών αμυντικών σχεδίων. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση σε κοινά αμυντικά έργα, όπως η ανάπτυξη τεχνολογιών κυβερνοάμυνας και δορυφορικής επιτήρησης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια σειρά σημαντικών συμπερασμάτων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η μεταβαλλόμενη παγκόσμια ασφάλεια.
Τα βασικά σημεία επικεντρώνονται στην αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας, τη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, η στήριξη προς την Ουκρανία αντιμετώπισε εμπόδιο, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν άσκησε βέτο στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων. Οι υπόλοιποι 26 ηγέτες προχώρησαν σε ξεχωριστή δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για πολιτική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.
«Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αν ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να το πετύχει αυτό, είναι δυνατό μόνο με την υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Επιχειρηματολόγησε ότι η ΕΕ είναι αυτή που εξασφάλισε την οικονομική επιβίωση της Ουκρανίας για το 2025, η ΕΕ είναι αυτή που τώρα επενδύει κεφάλαια στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία και παρέχει τις στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται η Ουκρανία, καθώς και αυτή που φροντίζει να επιβιώσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας τον χειμώνα. «Είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να φτάσει σε μια θετική κατάληξη, που σημαίνει ειρήνη μέσω της ισχύος που είναι προς το συμφέρον όλων», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρών στη σύνοδο, χαιρέτισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας τη σημασία της για την ασφάλεια της χώρας του.