Οι ανάγκες της ναυτιλίας για καθαρή ενέργεια και μείωση των εκπομπών πιθανόν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην εποχή της πυρηνικής ενέργειας.
Σε ένα ζήτημα που κανένας πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα δεν θέλει να αναλάβει πρωτοβουλία, η ώθηση προς την πυρηνική ενέργεια ίσως προέλθει από τη ναυτιλία που την εξετάζει όλο και περισσότερο ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Μιλώντας χθες το Delphi Economic Forum, ο Χρήστος Χουσιάδας, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Aτομικής Eνέργειας, ανέφερε ότι σημειώνονται μεγάλες εξελίξεις διεθνώς και από νηογνώμονες στην πυρηνική ενέργεια, δείχνοντας ότι το ζήτημα ωριμάζει.
«Σήμερα υπάρχει μεγάλη δυναμική όσον αφορά την πυρηνικοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η εμπορική ναυτιλία είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας», σύμφωνα με τον κ. Χουσιάδα.
«Νομίζω ότι αυτό θα είναι πιθανότατα το έμμεσο μονοπάτι μέσω του οποίου θα παραχθεί τελικά πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ariel Levite, Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace & Belfer Center for Science and International Affairs, υπογράμμισε ότι μια ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει τα ρυθμιστικά θέματα που αφορούν την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη θάλασσα.
«Το ζήτημα με την πυρηνική ενέργεια είναι πώς θα προσελκύσεις τη βιομηχανία. Στην Ελλάδα, αυτή η βιομηχανία πρώτα και κύρια είναι η ναυτιλία», ανέφερε ο κ. Levite.
Υπό την πίεση να μειώσουν τους ρύπους των πλοίων μέχρι το 2050, οι ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις.
Αν και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη θάλασσα είναι δοκιμασμένη πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί αυστηρή διεθνή ρύθμιση.
Η μια λύση για την οποία γίνεται πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό, αφορά την κατασκευή μικρών πλωτών πυρηνικών εργοστασίων ή πλωτών μονάδων παραγωγής, εκφόρτωσης και αποθήκευσης που θα προμηθεύουν τα πλοία με ηλεκτρισμό.
Άλλες προτάσεις στοχεύουν στην πρόωση ενός πλοίου με θερμότητα που παρέχεται από πυρηνικό αντιδραστήρα.
Σε 15 χρόνια...και βλέπουμε
Αν και αυξάνονται οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια πολλά πρέπει να γίνουν μέχρι να κατασκευαστεί ένας σταθμός, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, απαιτούνται τουλάχιστον 15 χρόνια.
Στα βήματα που χρειάζεται να κάνει η χώρα ώστε να εισέλθει στη νέα πυρηνική εποχή αναφέρθηκε ο Διονύσης Χιώνης, συνιδρυτής της Athlos Energy,
Ο κ. Χιώνης επισήμανε ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσθέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναφορά στην πυρηνική ενέργεια και να δηλώσει ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει λύση για τη χώρα.
«Από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η δήλωση, η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως χώρα που ξεκινάει την πυρηνική ενέργεια με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να συστήσει μια μικρή ομάδα 3-5 ατόμων υπό τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Ενέργειας, προκειμένου να εκπονήσει μια προμελέτη σκοπιμότητας που θα διαρκέσει 1-1,5 χρόνο και να πραγματοποίησει όλες τις αναλύσεις που θα απαντούν σε ερωτήματα όπως πόσο θα μας κοστίσει η πυρηνική ενέργεια, ποιες τεχνολογικές λύσεις προσφέρονται για την Ελλάδα και πού μπορεί να χωροθετηθεί ο πυρηνικός σταθμός», εξηγεί ο κ. Χιώνης.
«Με βάση όλη αυτή την ανάλυση, η κυβέρνηση μπορεί να λάβει μια απόφαση σχετικά με το αν θέλει να ξεκινήσει ένα πυρηνικό έργο. Και στη συνέχεια θα πρέπει να θεσπιστεί ένας πυρηνικός νόμος και να αναδιαρθρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο. Τότε θα είναι δυνατό για έναν επενδυτή να υποβάλει άδεια κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη δέσμευση της κυβέρνησης. Στη Σαουδική Αραβία αυτό συνέβη σε 7-8 χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, χρειάστηκαν 20 χρόνια.
Αν ξεκινήσουμε σήμερα, εκτιμάται ότι θα έχουμε έναν πυρηνικό σταθμό στην Ελλάδα σε 15 χρόνια, κατέληξε ο κ. Χιώνης.