Πάνω από 17 δισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2026, ωθώντας περαιτέρω τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 - 12 Απριλίου.
«’Εχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον που προσκαλεί επενδυτές και δημιουργεί θετικές ειδήσεις ως αποτέλεσμα της σκληρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Όπως υπογράμμισε, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα αλλά η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις απορροφήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πιο αναλυτικά βρίσκεται στη 2η θέση στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και στην 7η στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Το 2025 θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης τονίζοντας πως θα διαμορφωθεί σε συνολικά 14,6 δισ. ευρώ και το 2026 θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως φέτος και την επόμενη χρονιά θα διατεθούν κεφάλαια συνολικά 8 με 8,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ με δυναμική να μοχλεύσουν περί τα 18-19 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της χώρας από το 2019 έως και σήμερα αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν όπως το να υλοποιηθούν τα προγράμματα που τρέχουν αλλά και να διευρυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την επιτάχυνση διαδικασιών που αφορούν στις επενδύσεις. Ειδική αναφορά, τέλος, έκανε στις ευκαιρίες ανάπτυξης για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να προέλθουν από την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Δέκα σημεία παρεμβάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων από το 16% σήμερα στο 2,5% με 3% που θα διασφαλίζει ανάπτυξη στο 2,5%-3% ανέδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton κ. Νίκος Καραμούζης και αφορούν στα εξής:
- Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
- Διαχείριση υδάτινων πόρων που, όπως είπε. απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο και σημαντικές επενδύσεις.
- Ενδυνάμωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. «Χρειάζονται τομές» τόνισε αναφέροντας πως δεν είναι δυνατόν ο αγροτικός τομέας να αντιστοιχεί μόλις στο 1% του ΑΕΠ. «Αν θέλουμε ανάπτυξη πρέπει ο αγροτικός τομέας να μπει στην εικόνα» σχολίασε.
- Ενίσχυση των μεταφορών και υποδομών και δημιουργία αποτελεσματικότερων συνδέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Διαχείριση των τιμών της ενέργειας που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Υποκατάσταση εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή.
- Βαθιές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ειδικά σε ό,τι αφορά στις δανειοδοτικές διαδικασίες.
- Προσέλκυση περισσότερων παραγωγικών επενδύσεων. Όπως σημείωσε, σήμερα το 50% των ξένων επενδύσεων αφορούν σε ακίνητα και το 30% σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.
- Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, σημειώνοντας πως μειώνονται σημαντικά η εγχώρια αγορά. «Τα κίνητρα που δίνονται δεν είναι αρκετά» σημείωσε.
- Προσέλκυση ξένων εργαζομένων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια που έχει κάνει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Εντούτοις, τόνισε πως το σημείο εκκίνησης μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας ήταν αδύναμο ενώ έως σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Τέλος, υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις της χώρας σε μεγάλο βαθμό είναι μικρές, μην μπορώντας να είναι επαρκώς ανταγωνιστικές. «Χρειάζονται ισχυρότερα σχήματα» υπογράμμισε. «Έχει γίνει πρόοδος, έχουμε δυνατότητες να πάμε μπροστά. Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε μπροστά ή πίσω» κατέληξε.