ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τεχνητή νοημοσύνη χρήματα
Φωτογραφία Shutterstock

AI και καθυστερήσεις πληρωμών: Το νέο εργαλείο των επιχειρήσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε κρίσιμο εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν ταχύτερες πληρωμές και ενίσχυση της ρευστότητας σύμφωνα με έρευνα της Intrum.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την έκθεση European Payment Report 2025 – Ελλάδα της Intrum, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στρέφεται προς την ΑΙ ως μοχλό βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, μείωσης καθυστερήσεων πληρωμών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελληνική αγορά δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πλέον τεχνολογική πολυτέλεια αλλά επιχειρηματική αναγκαιότητα. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στρατηγικά στην ΑΙ, με γνώμονα την κανονιστική συμμόρφωση και την εμπειρία του πελάτη, θα διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες στον επιχειρηματικό χάρτη της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται στο European Payment Report 2025, το 89% των ελληνικών επιχειρήσεων επενδύει ή σχεδιάζει να επενδύσει στην ΑΙ, με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση πληρωμών να είναι πλέον πραγματικότητα καθώς:

  • Το 38% ήδη τη χρησιμοποιεί και σκοπεύει να αυξήσει τη χρήση της
  • Το 25% δεν την έχει εντάξει ακόμη, αλλά προγραμματίζει να επενδύσει
  • Μόνο το 10% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να στραφεί στην ΑΙ

Οι κυριότερες ωφέλειες από την ενσωμάτωση ΑΙ περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση λειτουργικής αποδοτικότητας (33%)
  • Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών (16%)
  • Βελτίωση της επικοινωνίας με τους πελάτες (10%)

Λιγότερα ανθρώπινα λάθη και χαμηλότερα κόστη

Ο δρόμος προς την αυτοματοποίηση περνά από την κανονιστική συμμόρφωση. Η αισιοδοξία για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης συνοδεύεται από προβληματισμό σχετικά με τον επερχόμενο Κανονισμό για την ΑΙ της ΕΕ (EU AI Act). Μόνο το 28% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι κατανοεί καλά τις απαιτήσεις του, ενώ το 54% φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να συμμορφωθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, η ανάγκη για συμμόρφωση θεωρείται κρίσιμη, αφού:

  • Το 56% πιστεύει ότι η εξέλιξη της ΑΙ θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Το 63% αναγνωρίζει ότι χωρίς ενσωμάτωση ΑΙ εργαλείων θα μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό
  • Το 55% λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών

Η έρευνα επιβεβαιώνει πως η έγκαιρη αποπληρωμή και η αυτοματοποίηση στη διαχείριση απαιτήσεων συνδέονται άμεσα με την οικονομική βιωσιμότητα. Περίπου 9,4 ώρες την εβδομάδα δαπανώνται σήμερα για υπενθυμίσεις πληρωμών – χρόνος που μπορεί να μειωθεί με την αξιοποίηση της ΑΙ.

Το εργαλείο Ophelos της Intrum αποτελεί ένα παράδειγμα εφαρμογής ΑΙ στον τομέα των πληρωμών, προσφέροντας έξυπνη πρόβλεψη, αυτοματοποίηση επικοινωνίας και αποτελεσματική είσπραξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρευστότητα και διαχείριση πληρωμών προτεραιότητα για τις εγχώριες επιχειρήσεις

Τι δείχνει ανάλυση της Intrum. Πιο αισιόδοξες οι ελληνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους. Πόσο ενισχύθηκε η απόδοση στον τομέα της καινοτομίας. Ποια είναι η βασική τους ανησυχία.
Γιώργος Γεωργακόπουλος, CEO Intrum Hellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γεωργακόπουλος (Intrum): Η ΤΝ αλλάζει δραστικά τη διαχείριση απαιτήσεων

«Οι πελάτες/οφειλέτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, και στην Ελλάδα, θα προτιμούσαν να έρχονται σε επαφή με τον αλγόριθμο παρά με έναν άνθρωπο» ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Intrum Ελλάδος.