ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
Φώτο: Shutterstock

«Μαύρο» χρήμα: Σε νέα πλατφόρμα θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία

Ποιες αρχές θα τροφοδοτήσουν με στοιχεία τη νέα πλατφόρμα. Οι πληροφορίες θα αξιοποιούνται για στατιστικούς λόγους από τις ελληνικές αρχές, αρμόδιες για την πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος και θα κοινοποιούνται στην Κομισιόν.

Σε ειδική πλατφόρμα θα αναρτώνται οι υποθέσεις προσώπων και μετόχων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα θα αξιοποιούνται για στατιστικούς λόγους από τις ελληνικές αρχές, αρμόδιες για την πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά και θα κοινοποιούνται στην Κομισιόν και σε διεθνείς οργανισμούς.

Πρόκειται για την κάλυψη ενός κενού που υφίσταται επί έξι έτη, καθώς η σχετική πλατφόρμα προβλέπεται από τον νόμο 4557/2018, αλλά δεν είχε συσταθεί.

Σημειώνεται πως η Διεθνής Διαφάνεια έχει επικρίνει πολλάκις τις χώρες της ΕΕ (και την Ελλάδα) για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης στα εθνικά δίκαια και της εφαρμογής της εφαρμογής της Οδηγίας 2015/849, για την καταπολέμηση της διακίνησης του «μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου τα στοιχεία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον Κεντρικό Συντονιστικό Φορέα, για να τα αποστείλει, εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί στο πλαίσιο αξιολόγησης της χώρας, ιδίως στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force FATF), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.

Πρόκειται για την «Ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και τήρησης στατιστικών στοιχείων για θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία για την πλατφόρμα

Η πλατφόρμα θα τροφοδοτείται με στοιχεία από:

  • Εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Την Ελληνική Αστυνομία,
  • Το Λιμενικό Σώμα, 
  • Τις τελωνειακές και φορολογικές αρχές,
  • Το Σ.Δ.Ο.Ε.
  • Τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
  • Την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ποια στοιχεία θα διαβιβάζονται

Τα δεδομένα με τα οποία θα τροφοδοτείται η πλατφόρμα της ΓΠΠΣΨΔ είναι :

  • Ο αριθμός των αναφορών ύποπτων ή ασύνηθων συναλλαγών ή δραστηριοτήτων που υποβλήθηκαν στην Αρχή,
  • Η κατηγοριοποίηση αυτών των αναφορών ανάλογα με τους αποστέλλοντες,
  • Ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διερευνηθεί,
  • Ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν τεθεί στο αρχείο,
  • Ο αριθμός των πορισμάτων που έχουν υποβληθεί στον Εισαγγελέα,
  • Τα είδη των βασικών αδικημάτων που έχουν εντοπιστεί,
  • Ο αριθμός των προσώπων που έχουν διωχθεί για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, 
  • Ο αριθμός των προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα ανωτέρω αδικήματα,
  • Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί, κατασχεθεί ή δημευθεί,
  • Δεδομένα όσον αφορά στον αριθμό των διασυνοριακών αιτήσεων παροχής πληροφοριών που έχουν υποβληθεί, απορριφθεί και απαντηθεί πλήρως ή εν μέρει από την Αρχή, ανά αντισυμβαλλόμενη χώρα,
  • Το προσωπικό που έχουν διατεθεί στην Αρχή και τις άλλες διωκτικές αρχές του μαύρου χρήματος.
  • Τον αριθμό των εποπτικών δράσεων, επιτόπιων και μη, τον αριθμό των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν βάσει εποπτικών δράσεων, καθώς και τις κυρώσεις ή/και τα διοικητικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις εποπτικές αρχές, 
  • Μετρήσιμα δεδομένα που αφορούν στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ιδίως τον αριθμό των υπόχρεων καταχώρισης, των καταχωρίσεων, των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν βάσει ελέγχων, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, των αναντιστοιχιών και των εξαιρέσεων πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν καταχωρισθεί.

Όχι ονόματα

Η απόφαση προβλέπει πως απαγορεύεται η χρήση των στατιστικών στοιχείων για σκοπούς που δεν είναι αποκλειστικά στατιστικοί και συγκεκριμένα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως σε περίπτωση που στην ψηφιακή πλατφόρμα τίθενται στοιχεία: 

α) τα οποία είναι απόρρητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή

β) τα οποία καθιστούν δυνατή την άμεση ή έμμεση αναγνώριση φυσικών προσώπων με την αποκάλυψη εξατομικευμένων πληροφοριών που λαμβάνονται για στατιστικούς σκοπούς, αυτά τα στοιχεία προστατεύονται και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς (στατιστικό απόρρητο). 

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καταχωρίζουν κατά λόγο αρμοδιότητας στην ψηφιακή πλατφόρμα ετησίως τα στατιστικά στοιχεία, εντός του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους.

Ωστόσο η  πρώτη υποβολή των στατιστικών στοιχείων στην ψηφιακή πλατφόρμα, θα γίνει εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι

Πραγματικός δικαιούχος θεωρείται το φυσικό ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία πραγματικά ανήκει ή τα οποία πραγματικά ελέγχουν μία εταιρική οντότητα. Ενδείξεις ελέγχου της εταιρείας αποτελούν μεταξύ άλλων:

  • Η κατοχή ποσοστού μετοχών άνω του 25% ή ιδιοκτησιακού δικαιώματος άνω του 25% μιας εταιρείας από φυσικό πρόσωπο.
  • Η κατοχή ποσοστού μετοχών άνω του 25% ή ιδιοκτησιακού δικαιώματος άνω του 25% μιας εταιρείας από άλλη εταιρεία, ο έλεγχος της οποίας ασκείται από φυσικό ή φυσικά πρόσωπα ή από περισσότερες εταιρείες που ελέγχονται από το ίδιο ή τα ίδια φυσικά πρόσωπα.
  • Εάν μία μητρική οντότητα έχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών, εταίρων ή μελών μίας άλλης οντότητας (θυγατρική).
  • Εάν μία μητρική οντότητα  έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου της άλλης οντότητας (θυγατρική οντότητα) και είναι ταυτόχρονα μέτοχος, εταίρος ή μέλος αυτής της οντότητας και να ασκεί κυριαρχική επιρροή στην άλλη οντότητα (θυγατρική οντότητα), της οποίας είναι μέτοχος, εταίρος ή μέλος, είτε βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με την οντότητα αυτή είτε βάσει πρόβλεψης του ιδρυτικού εγγράφου ή του καταστατικού της.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς βρίσκει στόχους φορολογικού ελέγχου το «έξυπνο» σύστημα της ΑΑΔΕ

Με προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, κριτήρια κινδύνου και ανάλυση δεδομένων από πολλές πηγές, η ΑΑΔΕ εντοπίζει τους φορολογούμενους που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και παίρνουν σειρά για έλεγχο.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.