ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, υπό το φως της ημέρας.

Nέα μείωση επιτοκίων το φθινόπωρο εξετάζει η ΕΚΤ ανάλογα με τα δεδομένα

Η ΕΚΤ θα εξετάσει το φθινόπωρο αν χρειάζεται νέα μείωση επιτοκίων, μετά τις διαδοχικές περικοπές που τα έφεραν στο 2%, με τον πληθωρισμό στο 1,9%.

Το φθινόπωρο αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τότε θα εξεταστεί εκ νέου το επίπεδο των επιτοκίων και το ενδεχόμενο περαιτέρω προσαρμογής τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων, στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα επιβεβαιωθεί η στάση αναμονής που θα τηρήσει η ΕΚΤ, μετά τις διαδοχικές μειώσεις που οδήγησαν το βασικό επιτόκιο στο 2%, με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στο 1,9%.

Η επιδίωξη για ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων

Ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν πως η Φρανκφούρτη παραμένει σταθερή στη στρατηγική της, καθώς «κύριος στόχος ήταν να επιτευχθεί το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων», το οποίο έχει προσδιοριστεί στο 2%.

Η εξελικτική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, καθιστούν επιτακτική την προσεκτική παρακολούθηση της αγοράς πριν από τη λήψη νέων αποφάσεων.

Καθοριστικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα διαδραματίσει η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, εξελίξεις που κρίνονται κομβικές για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ΕΚΤ αναμένεται να σταθμίσει πιθανές επιπτώσεις από τυχόν αύξηση των δασμών, σε συνδυασμό με τις συνολικές μεταβολές στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη καλύτερη των αρχικών προβλέψεων, που ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «συγκρατημένη αισιοδοξία» λόγω της διατήρησης αβεβαιοτήτων. Παρά την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό, η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη, ιδίως σε περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων.

Η επιβολή υψηλών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, οδηγώντας πιθανόν την ΕΚΤ στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ως μέτρο ενίσχυσης για την ευρωζώνη.

Παράλληλα, η νέα μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% τον Μάιο –όπως κατέγραψε η Eurostat– προσφέρει στην ΕΚΤ το περιθώριο να διατηρήσει στάση αναμονής για νέες παρεμβάσεις, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν οι επόμενες εξελίξεις.

Στην εξίσωση της νομισματικής πολιτικής εισέρχονται έντονα και οι διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η στροφή μεγάλων κεφαλαίων από τα αμερικανικά ομόλογα προς τις ευρωπαϊκές αγορές εντείνει τις αναταράξεις, με σημείο αιχμής την ανησυχία γύρω από το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα –το οποίο ανέρχεται στο 6,5% του ΑΕΠ– και την ταχεία αύξηση του χρέους. Οι εξελίξεις αυτές, καθώς και η ενδεχόμενη επίδρασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, θα συνεκτιμηθούν στις φθινοπωρινές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τα δύο σενάρια για το πετρέλαιο και τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες

Νέο ασφάλιστρο κινδύνου προστίθεται στις τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να σταθεροποιηθούν στα 65 - 70 δολ. το βαρέλι. Μεγάλη άνοδος αν υπάρξει διακοπή των εξαγωγών από το Ιράν. Οι πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν δυσκολίες για Fed - ΕΚΤ.