Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των αιτήσεων για επιδοτήσεις βιολογικής μελισσοκομίας, οι οποίες έφτασαν τα 166 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, οδήγησε στο προσωρινό «πάγωμα» των πληρωμών, καθώς καταγράφηκε πρωτοφανής υπερβολή στα αιτούμενα ποσά.
«Καταλαβαίνετε ότι εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και λογική», δήλωσε ο κ. Τσιάρας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, εξηγώντας ότι είχαν προβλεφθεί ακόμα και διπλάσια κονδύλια, αλλά η ζήτηση εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου επίσης οι καταβολές έχουν "παγώσει".
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ήδη συσταθεί ειδικό κλιμάκιο ελέγχου με συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Τόνισε μάλιστα ότι οι έλεγχοι όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν, αλλά ενθαρρύνθηκαν εξαρχής, με σαφή εντολή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Όποια καταγγελία έχει φτάσει στο υπουργείο, έχει αποσταλεί αμέσως στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Για μένα είναι κόκκινη γραμμή να μην σταματήσει ούτε ένας έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις διαχρονικές στρεβλώσεις στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο: «Οι ρίζες του φαινομένου βρίσκονται πίσω στη δεκαετία του ’80», υπενθυμίζοντας τα πρόστιμα των δεκαετιών του ’90 και του 2000.
Απαντώντας σε επικρίσεις για πολιτικές ευθύνες, σημείωσε: «Εγώ πρώτος αναγνωρίζω την πολιτική ευθύνη. Την ανέλαβε ήδη και ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει βούληση να αλλάξει ριζικά το σύστημα».
Στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή ενός νέου, εξορθολογισμένου συστήματος πληρωμών και η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης χρημάτων, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός εξήγησε ότι αφορά κυρίως διοικητικές αστοχίες, όπως η εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων και η αδυναμία αποτελεσματικών ελέγχων.
Το πρόστιμο, όπως διευκρίνισε, θα παρακρατηθεί σε τρεις δόσεις από τις επόμενες ευρωπαϊκές εισροές. Ωστόσο, εκτίμησε πως μέρος του ποσού μπορεί να ανακτηθεί είτε από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, είτε μέσω της εξοικονόμησης που θα επιφέρει η αποκατάσταση του συστήματος καταβολών.