Ιδιαίτερα αυξημένη εμφανίζεται η δυναμική του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο αναπτύσσεται με ρυθμούς τετραπλάσιους έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενισχύει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου ότι το 2024 θα καταγραφούν και πάλι ιστορικά υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις, στοιχείο που δίνει χώρο για νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών πυροδοτεί ήδη συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις φόρων, ιδίως στη μεσαία τάξη, αλλά και πρόσθετες ενισχύσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, αξιολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στη στεγαστική πολιτική, με στόχο η συνολική δέσμη μέτρων να οριστικοποιηθεί εντός του Αυγούστου και να παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, μετά και την έγκριση της «ρήτρας διαφυγής» στο Eurogroup, το ύψος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που συζητούνται για το πακέτο της ΔΕΘ κυμαίνεται στα 1,5 δισ. ευρώ.
Σημαντική υπέρβαση πρωτογενούς πλεονάσματος
Κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,343 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι τέσσερις φορές υψηλότερη έναντι του αρχικού στόχου των 1,055 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη είσπραξη φορολογικών εσόδων λόγω των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στην ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να διατηρηθούν το επόμενο διάστημα, προσφέροντας στο οικονομικό επιτελείο τη βεβαιότητα πως το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πάνω από τον επικαιροποιημένο στόχο του 3,2% του ΑΕΠ, αγγίζοντας ενδεχομένως το 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, οι τελικές επιδόσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος ανήλθαν σε 11,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 4,8% του ΑΕΠ, παρά τους χαμηλότερους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού.
Τα μέτρα που εξετάζονται για τη ΔΕΘ
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το πακέτο της ΔΕΘ θα επικεντρωθεί σε νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, παράλληλα με στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων και δράσεις στον τομέα της στέγασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, μέσω αλλαγών στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Στο τραπέζι βρίσκεται και η "αύξηση του αφορολόγητου ορίου".
- Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα εισοδήματα από ενοίκια, σε συνδυασμό με κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων και την ενίσχυση της στεγαστικής προσφοράς στην αγορά.
- Παροχή ενισχύσεων προς τους ενοικιαστές, ώστε να ανταποκριθούν στις επιβαρύνσεις από το υψηλό κόστος ενοικίων.
- Ρυθμίσεις για την άρση πολεοδομικών και άλλων εμποδίων, με στόχο τη διάθεση περίπου 35.000 ακινήτων – που σήμερα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers – στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Οι τελικές αποφάσεις για τη δομή και το εύρος των μέτρων αναμένονται να ληφθούν μέσα στον Αύγουστο, με το οικονομικό επιτελείο να παρακολουθεί στενά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.