ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογιστικά και φοροτεχνικά έγγραφα
Φωτογραφία Shutterstock

Η Ελλάδα απέκτησε τους πρώτους Πιστοποιημένους Συμβούλους Ευρεσιτεχνίας

Η ΕΑΒΙ ανακοίνωσε την απονομή των πρώτων τίτλων Πιστοποιημένων Συμβούλων Ευρεσιτεχνίας, ενισχύοντας θεσμικά το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), αυτόνομο τμήμα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ανακοίνωσε τη δημιουργία των πρώτων Πιστοποιημένων Συμβούλων Ευρεσιτεχνίας στη χώρα. Τα επίσημα διπλώματα απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή στο Μουσείο Μπενάκη, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας και στη διασύνδεση μεταξύ εφευρετών, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρηματικού κόσμου.

Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο, η Ελλάδα αποκτά πλέον έναν αναγνωρισμένο τίτλο επαγγελματία στην αγορά υπηρεσιών βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Οι νέοι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Ευρεσιτεχνίας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία κατοχύρωσης, αξιοποίησης και στρατηγικής διαχείρισης των εφευρέσεων, προσφέροντας εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η απονομή των εν λόγω τίτλων θεωρείται καταλυτική για την περαιτέρω ανάδειξη καινοτομίας και τη στήριξη του εγχώριου εφευρετικού οικοσυστήματος. Όπως επισημαίνει ο ΟΒΙ, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς την εφευρετική κοινότητα, συμβάλλοντας στην παραγωγή ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων.

Στον χαιρετισμό του, ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τόνισε πως «η “αγορά” στην οποία απευθύνονται οι νέοι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Ευρεσιτεχνίας, μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει διευρυνθεί σημαντικά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους νέους επαγγελματίες. Ως ο θεσμικός φορέας για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στη χώρα, δεσμευόμαστε αφενός για την περαιτέρω βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αφετέρου για την διαρκή συμβολή μας στο κομμάτι που μας αναλογεί στην αύξηση του ενδιαφέροντος για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας».

Το γεγονός υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒΙ, Δρ. Ιωάννης Κατσογιάννης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική και σημαδιακή μέρα για την ΕΑΒΙ, αλλά και συνολικά για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι ευρεσιτεχνίας θα διευκολύνουν ουσιαστικά την παραγωγή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τη μετάβαση της γνώσης στην αγορά, στοιχείο κρίσιμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΒΙ, Αναστάσιος Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της σύστασης ενός «πλήρους θεσμικού και εκπαιδευτικού πλαισίου» για τους συμβούλους, τονίζοντας τη σημασία της συνεργατικότητας και της επιμονής στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την επιτυχία στις εξετάσεις και την απονομή του παρόντος τίτλου, οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι αναλαμβάνουν έναν ρόλο πολλαπλής ευθύνης και αποτελούν πλέον κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα που συνδέει την καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη, τη γνώση με την πράξη, την έρευνα με την παραγωγή. Ο ρόλος τους δεν είναι απλώς τεχνικός ή νομικός· είναι στρατηγικός και κοινωνικός».

Η ΕΑΒΙ σκοπεύει να εμπλουτίσει το έργο της με νέες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, καθώς και δράσεις ενημέρωσης του κοινού, όπως εξειδικευμένα εργαστήρια βιβλιογραφίας, που αναδεικνύουν τη σημασία των πατεντών ως πηγή γνώσης και τεκμηρίωσης για τη σύγχρονη καινοτομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: Να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά η έρευνα των πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ απαιτείται κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας καθώς και χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών.
Stanford-University
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλαπλά οφέλη για τα πανεπιστήμια η συνεργασία με τις επιχειρήσεις

Η ανάθεση από τις επιχειρήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεξαγωγής μελετών προκειμένου να παράγουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, προσφέρει σημαντικό εισόδημα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.