ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Νέα ευκαιρία επίλυσης φορολογικών διαφορών με ευνοϊκούς όρους

Η Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών παίρνει παράταση λειτουργίας τουλάχιστον για ένα έτος ακόμη με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα.

Την επαναλειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία προσφέρει εκπτώσεις προστίμων έως και 75% προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για τον Τελωνειακό Κώδικα.

Ενώ η αρχική διατύπωση στο κείμενο του νομοσχεδίου που είχε δοθεί σε διαβούλευση, προέβλεπε απλώς την παράταση της λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής για ένα έτος, και για όσους είχαν καταθέσει προσφυγή μέχρι τον Ιούνιο του 2024, στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η παράταση της κανονικής λειτουργίας της.

Η παράταση που δίνεται είναι ένα έτος, αλλά επειδή και στο παρελθόν είχαν δοθεί αρκετές ημερομηνίες λήξης στη λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και δεν τηρήθηκαν, το ένα έτος παράτασης πιθανότατα είναι το ελάχιστο.

Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων όπου με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο τέλος του Μαΐου εκκρεμούσε η εκδίκαση 37.262 υποθέσεων εκ των οποίων οι 36.318 είναι προσφυγές φορολογουμένων, οι οποίοι προηγουμένως έχασαν την ενδικοφανή που υπέβαλαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης εξώδικης επίλυσης φορολογικής διαφοράς από την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, έως τις 24 Ιουλίου 2026, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν ζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 23 Ιουλίου 2026.

Συγχρόνως, σε συνέχεια της ανωτέρω παράτασης, προβλέπεται και  παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2026, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων και έως την 31η Μαρτίου 2027 για την έκδοση των σχετικών πρακτικών, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την επεξεργασία των αιτήσεων, χωρίς να απαιτηθεί άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ανάγκη παράτασης αποτυπώνει την αυξημένη προσφυγή των πολιτών στον θεσμό της εξώδικης επίλυσης των φορολογικών διαφορών και αποσκοπεί στην ταχύτερη δυνατή επίλυση των διαφορών αυτών, εξασφαλίζοντας και μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Η διαδικασία προσφυγής

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 24 Ιουλίου 2026 και μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 23 Ιουλίου 2026.

Επιτρέπεται επίσης η υποβολή νέας αίτησης εντός της ως άνω προθεσμίας σε υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, καθώς και σε υποθέσεις ματαιωθείσες ή απορριφθείσες για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία ή νομολογία ή έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται και η υπόθεση διαγράφεται από το πινάκιο με πράξη του Προέδρου του δικαστηρίου. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

Η σύνθεση του «Φορολογικού Δικαστηρίου»

Πρόεδρος εκάστου Τμήματος ορίζεται πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Πρόεδρου Εφετών. Μέλη εκάστου Τμήματος ορίζεται ένας πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη και ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου εφοριακοί υπάλληλοι.

Η αίτηση, υπογράφεται από δικηγόρο και αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογουμένου του νόμιμου αντιπροσώπου του και του αντικλήτου του, εφόσον έχει ορισθεί, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας, την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του νομίμου εκπροσώπου τους.

Τα 5 αιτήματα του φορολογούμενου

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν την προσφυγή, με την οποία ζητείται:

  1. Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.
  2. Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  3. Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  4. Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
  5. Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Πώς αποφασίζει η επιτροπή

Εφόσον η αίτηση κριθεί παραδεκτή από την Επιτροπή εξετάζονται οι ισχυρισμοί του φορολογούμενου, με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

Αν προβάλλεται μόνον ο ισχυρισμός της «μείωσης του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων» το αίτημα γίνεται δεκτό.

Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον αιτούντα και αυτός δύναται να την αποδεχθεί εντός δέκα εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της, ενώ μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται.

Με την αποδοχή της απόφαση της Επιτροπής επιλύεται αμετάκλητα η εκκρεμής διαφορά και η απόφαση δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται ή το 25% σε περίπτωση αυτοτελών προστίμων και να αναρτήσει το αποδεικτικό της πληρωμής στον ιστότοπο www.eefdd.gr,

Η καταβολή του υπόλοιπου ποσού πραγματοποιείται σε 1 έως 24 δόσεις με εκπτώσεις ανάλογες του αριθμού των δόσεων που θα επιλεγούν ως εξής:

  • Σε μία δόση με έκπτωση 75%
  • Σε 2 -4 δόσεις με έκπτωση 65%
  • Σε 5-8 δόσεις με έκπτωση 55%
  • Σε 9-12 δόσεις με έκπτωση 50%
  • Σε 13-16 δόσεις με έκπτωση 45%.
  • Σε 17 - 20 δόσεις με έκπτωση 40%
  • Σε 21 – 24 δόσεις με έκπτωση 35%.

Εάν δεν καταβληθούν δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας την Τρίτη

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας» του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.
Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΜΗ: Εξοντωτικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για οικονομικές καταστάσεις

Βαρύτατα πρόστιμα καθιερώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, φθάνουν ως τα 100.000 ευρώ για εισηγμένες εταιρείες. Εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2026.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην... παράταση η Εξώδικη Επίλυση Φορολογικών διαφορών ως το 2026

Έως 31 Ιανουαρίου 2026 συνεχίζει η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης για παλιές φορολογικές διαφορές. Στις νέες υποθέσεις, η μείωση προστίμων έρχεται μόνο αν ο φορολογούμενος ομολογήσει ότι διέπραξε φοροδιαφυγή.
exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου η γενναία έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις

Οι δαπάνες για τις ανακαινίσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2026 θα οδηγούν σε επιστροφή φόρου έως και 16.000 ευρώ. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.