ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ο Κορκίδης στο βήμα
Φώτο: ΑΠΕ

Το ΕΒΕΠ ζητεί αναθεώρηση των προστίμων για παραλείψεις στο Γ.Ε.ΜΗ.

Το ΕΒΕΠ επισημαίνει πως τα αυστηρά πρόστιμα για παραλείψεις στο Γ.Ε.ΜΗ. πλήττουν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και ζητεί αναλογική και υποστηρικτική προσέγγιση.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) εκφράζει έντονη ανησυχία σχετικά με τη νέα ρύθμιση περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις εγγραφής και ενημέρωσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)

Οι προβληματισμοί του ΕΒΕΠ διατυπώθηκαν με επιστολές του προέδρου Βασίλη Κορκίδη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η παρέμβαση του ΕΒΕΠ εντοπίζει ως καίριο ζήτημα τις πρόνοιες που αφορούν στα πρόστιμα για μη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων.

 Ειδικότερα, στηλιτεύεται η αυστηρότητα των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία μπορεί να φτάσουν ως και τις 100.000 ευρώ για μεγάλες κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις και εισηγμένες, 50.000 ευρώ για μεσαίες, 25.000 ευρώ για μικρές και 10.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η μεγάλη αυστηρότητα των κυρώσεων υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας, ειδικά όταν επιβάλλεται σε μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις. 

Πολλές από αυτές, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είτε δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία ή ανθρώπινους πόρους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε υποπίπτουν σε παραλείψεις χωρίς δόλο, π.χ. λόγω καθυστερημένων καταχωρίσεων.

Το ΕΒΕΠ αναγνωρίζει ότι η διαφάνεια και η εύρυθμη λειτουργία του Μητρώου είναι απαραίτητες για την οικονομική φερεγγυότητα και τη δημόσια οικονομία. 

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως αυτές πρέπει να επιτυγχάνονται όχι με τιμωρητικές διατάξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για το επιχειρείν, αλλά μέσω κινήτρων για ουσιαστική συμμόρφωση.

Στο πλαίσιο των θεσμικών του προτάσεων, το ΕΒΕΠ ζητεί από τα συναρμόδια Υπουργεία:

  • Την επικαιροποίηση και επανεξέταση του ύψους των προστίμων, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης, την πρόθεση, τη συχνότητα παράβασης και μια εύλογη περίοδο ανοχής.
  • Τη διαβάθμιση και συμψηφισμό κυρώσεων σε περίπτωση ταχείας συμμόρφωσης ή διόρθωσης των παραλείψεων.
  • Την καθιέρωση ευέλικτου μηχανισμού προειδοποιήσεων και προσωρινών απαλλαγών για μικρές ή νεοσύστατες επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως τονίζει το Επιμελητήριο, στόχος των ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, και όχι η "οικονομική εξόντωση"

Μια τέτοια μεταρρυθμιστική προσέγγιση αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως θεσμικών πυλώνων της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλαφάτης: Προωθούμε την αύξηση της χρηματοδότησης έργων Α.Ι.

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει στρατηγική σύνδεσης έρευνας και παραγωγής με κίνητρα, χρηματοδότηση και συνεργασίες, ενισχύοντας την καινοτομία στις επιχειρήσεις.