ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άμυνα Καινοτομία
Φωτο: Shutterstock

Τα πρώτα ελληνικά όπλα hi-tech: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για καινοτομία

Η Ελλάδα επενδύει 63,1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας μέσω του ΕΛΚΑΚ. Στο προσκήνιο τα πρώτα ελληνικά συστήματα άμυνας: από 5G έως μη επανδρωμένα.

Στοχευμένες κινήσεις για να περάσει από την εισαγωγή έτοιμης αμυντικής τεχνολογίας στην ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριων λύσεων στον τομέα του defence tech κάνει η Ελλάδα.

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), την ίδρυση του οποίου είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας έχει καταφέρει να προκαλέσει εντύπωση με τις προκηρύξεις αμυντικών προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει.

Περιπλανώμενο πυρομαχικό, υποθαλάσσιο, θαλάσσιο και εναέριο μη επανδρωμένο, δίκτυο 5G για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μερικά μόνο από τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί ύψους συνολικά 63,1 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει και η προκήρυξη για την εγχώρια ανάπτυξη δορυφόρου.

Αν μάλιστα μέσα από τις προκηρύξεις προκύψουν οπλικά συστήματα που πληρούν και ικανοποιούν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να αγοράζει από το ράφι των ξένων αμυντικών βιομηχανιών, μια πρακτική που ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, μέσα από αυτά τα προγράμματα, για τα οποία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους ελληνικές startups, θα αναδειχθεί μία νέα γενιά νεοφυών εταιρειών, στον δύσκολο και απαιτητικό κλάδο της άμυνας. Ένας τομέας που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο BD ,η κ. Τζόρτζια Πράσινου διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΕΛΚΑΚ, για το έργο του πρώτου κέντρου καινοτομίας στην Ελλάδα «σε λιγότερο από ένα χρόνο είμαστε πολύ περήφανοι που έχει γίνει αυτό το πρώτο βήμα το οποίο πιστεύουμε. Έχουμε συστρατευτεί άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και επαναπατρισθέντες για έναν εθνικό σκοπό. Ξέρουμε ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Η αγορά αλλά και οι πολίτες περιμένουν να δουν το έργο και πρέπει να παραδώσουμε. Έχουμε μία μεγάλη ευθύνη αυτή την στιγμή που πρέπει να υπηρετήσουμε».

Όσον αφορά τα προγράμματα που τρέχουν, η κ. Τζ. Πράσινου αναφέρει ότι «η ανάπτυξη των προϊόντων από τα προγράμματα υπολογίζεται στους 24 μήνες οπότε εφόσον το χρονοδιάγραμμα ακολουθηθεί θα έχουμε σε δύο χρόνια τα προϊόντα των εταιρειών που με την στήριξη του ΕΛΚΑΚ θα δείχνουν την επόμενη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα μπορούν να τα υιοθετήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον αποφασίσουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν βάλει και τα προϊόντα τους καλύπτουν».

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η ανταπόκριση των εταιρειών, επισήμανε η κ. Πράσινου. «Ειδικά για τα USV λάβαμε πάνω από 30 προτάσεις. Δεν περίμενε κανείς ότι υπήρχαν 30 οντότητες που θα κατέβαιναν για έναν τέτοιο διαγωνισμό. Οπότε αυτό και μόνο δείχνει ότι υπάρχει προοπτική απλά πρέπει να δημιουργήσεις έναν πιο εξωστρεφή μηχανισμό που επιτρέπει στις εταιρείες να δείξουν τι μπορούν να κάνουν».

Μάλιστα, με την χαρτογράφηση που κάνει το ΕΛΚΑΚ, έχουν φτάσει περίπου τις 380 οντότητες. 300 εταιρείες και 80 ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε 12 τομείς τεχνολογικούς που  ενδιαφέρουν το Κέντρο. Εντυπωσιακό είναι όπως είπε η κ. Πράσινου ότι «μόνο στα μη επανδρωμένα οι νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι πάρα πολλές. Οι νέες εταιρείες επενδύουν σε αυτούς τους τομείς αιχμής, καταλαβαίνουν τις τάσεις και τις ανάγκες. Υπάρχει αυτό το κομμάτι και πρέπει να το μοχλεύσουμε».

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας

Ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναδείξει σημαντικές διαφορές από των τρόπο που μέχρι σήμερα διεξάγονταν οι ένοπλες συρράξεις, ενώ έχουν γίνει εμφανείς οι ανάγκες που έχει σήμερα ένας στρατός για να πολεμήσει.

Μια ματιά αν ρίξει κανείς στα προγράμματα που έχει προκηρύξει το ΕΛΚΑΚ φαίνεται ότι αφορούν συστήματα που εφαρμόστηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας και μέχρι σήμερα έχουν κάνει την διαφορά. Τα μη επανδρωμένα οχήματα, θαλάσσια, υποθαλάσσια, μεταφοράς φορτίου, ακόμα και περιπλανώμενα πυρομαχικά είναι μερικά από τα προγράμματα, ενώ φυσικά εκτός δεν θα μπορούσαν να μείνουν τα δίκτυα επικοινωνιών 5G για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ο δορυφόρος, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα προκηρυχθεί εν μέσω θέρους, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί αφορούν τα εξής έργα:

  • Ανάπτυξη Τακτικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης
  • Ανάπτυξη Αυτόνομων Συστημάτων Οχημάτων - Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Σκάφη Επιφανείας
  • Ανάπτυξη Ενεργού Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων
  • Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Μεταφοράς Φορτίου
  • Ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων
  • Ανάπτυξη Μεταφερόμενου και Δυναμικά (adhoc) Αναπτυσσόμενου Συστήματος Θαλάσσιας / Εναέριας Επιτήρησης
  • Ανάπτυξη Συστήματος Θαλάσσιας / Υποθαλάσσιας Επιτήρησης Για Προστασία Κρίσιμων Εγκαταστάσεων και Επιτήρηση Περιοχών
  • Ανάπτυξη Καινοτόμων Τεχνολογιών και Λύσεων για Αναβάθμιση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων Τακτικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων
  • Ανάπτυξη αρθρωτού (modular) δικτύου 5G
  • Ανάπτυξη Περιπλανώμενου Πυρομαχικού [Loitering Munition (LM)] Υψηλής Ακρίβειας

Το επόμενο που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι το πρόγραμμα για Ανάπτυξη Δορυφόρου ISR, ο οποίος θα Βασίζεται στην Τεχνολογία SAR για Space – based Imaging, Επαυξάνοντας τις Δυνατότητες Επιτήρησης (Earth Observation) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν έξι προγράμματα:  

  • Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος για Ανίχνευση και Παρεμβολή Συστημάτων Ραντάρ και Επικοινωνιών
  • Ανάπτυξη Συστήματος Ασφαλούς Δρομολόγησης Δεδομένων Μέσω Ετερογενών Δικτύων Επικοινωνιών Υποστηριζόμενο από Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιμετώπισης ΜΕΑ (Counter UAS), με ενσωματωμένες δυνατότητες παρεμβολής δεκτών GNSS
  • Ανάπτυξη Συστήματος Κατευθυνόμενης Δέσμης Ενέργειας, Συμπεριλαμβανομένων Συστημάτων Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (High – Energy Lasers – HELs) και Μικροκυμάτων Υψηλής Ισχύος (High – Power Microwaves – HPMs), με Σκοπό την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Από Μαζικές Απειλές drones.
  • Ανάπτυξη Οπλισμένου Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (UCAV - Drone)
  • Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίουτ. Κ/Φ (OPV)
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

periplanomeno-pyromaxiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΚΑΚ: Διαγωνισμός για περιπλανώμενο πυρομαχικό στις ΕΔ ύψους 15 εκατ.

Προηγμένα σμήνη περιπλανώμενων πυρομαχικών, με συντονισμένη διαχείριση και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης (Near-Zero-Lag Ops) θα γίνουν πλέον ελληνική πραγματικότητα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Κατρίνης: Να μη χαθεί η ευκαιρία του SAFE για την αμυντική βιομηχανία

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη στο BD, ασκεί αιχμηρή κριτική για την απουσία της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE και προτείνει εθνικό σχέδιο με διαφάνεια για την αμυντική βιομηχανία.