Πάνω από 36.000 έλεγχοι σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής φυσικών και νομικών προσώπων, που αφορούν σε αδικαιολόγητο πλουτισμό, μαύρο χρήμα και απάτης στον τομέα του ΦΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ.
Η φορολογική Αρχή φαίνεται πως επικεντρώνει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, η οποία παρά την ηλεκτρονικοποίηση πλήθους συναλλαγών εξακολουθεί να είναι ανθηρή, όπως αποδεικνύει το ελεγκτικό έργο των ίδιων υπηρεσιών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τη «μικρή» φοροδιαφυγή, καθώς συνεχίζονται οι επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά ειδικά στις τουριστικές περιοχές, καθώς έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 40.000.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φάκελοι των φορολογικών ελέγχων που ήταν ανοιχτοί μέχρι το τέλος του περασμένου Μαΐου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων, στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) και στις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ανέρχονταν σε 36.112
Αξίζει να σημειωθεί πως στο εν λόγω «απόθεμα» δεν συμπεριλαμβάνονται οι φορολογικοί έλεγχοι που διεξάγονται από τις κατά τόπους ΔΟΥ, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που σημαίνει ότι οι ελεγχόμενες υποθέσεις είναι αισθητά περισσότερες.
Ποιοι ελέγχονται
Με βάση τα στοιχεία τις 31ης Μαΐου στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ έχουν τεθεί οι ακόλουθες περιπτώσεις:
- Οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), οι οποίες διενεργούν εξειδικευμένους ελέγχους σε περιπτώσεις απάτης στον ΦΠΑ και μεγάλης φοροδιαφυγής, ολοκλήρωσαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 49 ελέγχους, οι οποίοι αφορούσαν σε απάτη στον ΦΠΑ στο ενδοκοινοτικό εμπόριο ενώ είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος για 319 περιπτώσεις. Επίσης για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν αφορούν στον ΦΠΑ, έχουν στοκ ελεγχόμενων υποθέσεων που φτάνει σε 16.539.
- Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) το οποίο από τον Φεβρουάριο απορρόφησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), ολοκλήρωσε 384 ελέγχους. Επίσης, εξέδωσε 631 νέες εντολές ελέγχου και ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που ελέγχονται ανέρχεται σε 1.409.
- Το ΚΕΜΕΦ ελέγχει φορολογουμένους όλης της επικράτειας με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, άνω των 10.000.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος, για φορολογικά έτη από 01/01/2018 και εφεξής, τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, οι οποίοι διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ, τεκμαρτές δαπάνες άνω των 150.000 ευρώ, τους κατοίκους εξωτερικού που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ, και των φορολογουμένων που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού.
- Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους μέσα στο πεντάμηνο ολοκλήρωσαν 5.447 ελέγχους, ενώ το απόθεμα των υποθέσεων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο ανέρχεται σε 17..835. Τα ΕΛΚΕ ελέγχουν και αναζητούν φοροδιαφυγή ή «μαύρο» χρήμα σε εμβάσματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, αδήλωτα εισοδήματα, ακίνητα και κρυφά περιουσιακά στοιχεία.
Εκτός από τις επιχειρήσεις, στο στόχαστρο των ΕΛΚΕ βρίσκονται φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ, τεκμαρτές δαπάνες άνω των 100.000 ευρώ, δαπανούν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ποσά άνω των 200.000 ευρώ απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους, άνω των 100.000 ευρώ.
Ελέγχονται επίσης υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.