ΓΔ: 1969.92 -0.79% Τζίρος: 117.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:59
Λογότυπο Ernst & Young
Φωτο: Shutterstock

EY: Άλμα 113% στην αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών σε Κεντρική - Αν. Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στο α’ τρίμηνο 2025 με αύξηση 113% στην ΚΑ Ευρώπη και 844% στην Ελλάδα, όπου κυριάρχησαν deals σε υγεία και υποδομές.

Η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσίασε αξιοσημείωτες μεταβολές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρά τη μείωση στον αριθμό συναλλαγών. 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση "CEE M&A Barometer" της EY-Parthenon, η αξία των συμφωνιών αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 113% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 16,8 δισ. δολάρια, ακόμη κι αν ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά 36% σε τριμηνιαίο και 37% σε ετήσιο επίπεδο. 

Οι επενδυτικές στρατηγικές φαίνεται πως εστιάζουν πλέον σε λιγότερες, αλλά πιο ουσιαστικές συναλλαγές, με σαφή προσανατολισμό σε αγορές που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, ανθεκτικότητα και μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η ανάλυση της EY αvαδεικνύει μια νέα, πιο ώριμη φάση στην επενδυτική δραστηριότητα της περιοχής. Οι μεγάλες συμφωνίες (αξίας από 100 εκατ. έως 5 δισ. δολάρια) τριπλασιάστηκαν ως ποσοστό (33,3% έναντι 14,4% πέρυσι), ενώ τα μικρότερα deals (έως 5 εκατ. δολάρια) συρρικνώθηκαν σημαντικά,  πλέον καταλαμβάνουν το 52,4% από 75,6%. 

Το τρίμηνο έκλεισε με πέντε mega-deals άνω του ενός δισ. δολαρίων, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2024 είχε σημειωθεί μόνο μία.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον συγκεντρώνεται σε κλάδους με ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο και προστιθέμενη αξία. Ο τεχνολογικός τομέας παραμένει στην κορυφή, όμως η τάση γίνεται πιο σύνθετη: ενέργεια, καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ανεβαίνουν σημαντικά στη λίστα προτεραιοτήτων. 

Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον σε τομείς με θετικές προοπτικές για διατηρήσιμη απόδοση και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η Πολωνία παραμένει πρώτη στον αριθμό των συμφωνιών, ενώ η Τσεχία κατακτά την υψηλότερη αξία συναλλαγών, στοιχείο που υποδηλώνει την ωριμότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τοπικών οικοσυστημάτων.

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια γεωπολιτική αβεβαιότητα αναμεταξύ των κρατών – συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης έμφασης στην αμυντική αυτάρκεια,  διαμορφώνουν νέα επενδυτικά κριτήρια. 

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν το μοντέλο των "πολλών μικρών κινήσεων" υπέρ λιγότερων, αλλά ουσιαστικότερων συμφωνιών, με χαρακτηριστικά όπως συνέργειες, παραγωγική αυτοδυναμία και τεχνολογική καινοτομία.

Για την Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκαν 13 συμφωνίες Σ&Ε,  αριθμός μειωμένος κατά 43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Ωστόσο, η αξία των συμφωνιών ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια, καταγράφοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση της τάξης του 844%.

 Πάνω από το 51% των συναλλαγών αφορούσαν εγχώριες συμφωνίες, με κυρίαρχο ρόλο για στρατηγικούς επενδυτές και private equities. Η βελτιωμένη δυναμική της Ελλάδας δεν οφείλεται μόνο στη γεωπολιτική-μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά και στη δομική ωρίμανση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αφορούσαν ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς της υγείας, των υποδομών και των ασφαλιστικών, κλάδοι που συγκέντρωσαν το 86% της συνολικής αξίας συναλλαγών στην ελληνική αγορά. 

Επιπλέον, η αυξημένη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο και στα καταναλωτικά προϊόντα αντικατοπτρίζει μια περαιτέρω διαφοροποίηση και ενδυνάμωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας.

Παρά τη θετική εκκίνηση του 2025 για τις Σ&Ε στην ευρύτερη περιοχή, το διεθνές σκηνικό παραμένει ασταθές. Η εντεινόμενη γεωπολιτική και γεωοικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με εμπορικές τριβές και ενδεχόμενες νέες δασμολογικές εξελίξεις, δυσχεραίνουν τόσο το επενδυτικό κλίμα όσο και τις διασυνοριακές συναλλαγές. 

Την ίδια στιγμή, όμως, η στροφή από την "παγκοσμιοποίηση" σε περιφερειακές, στοχευμένες συνεργασίες ("friendshoring") ενισχύει τη θέση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ειδικότερα στους τομείς της βιομηχανίας και της ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα, τόνισε: «Αυτό που βλέπουμε να διαμορφώνεται δεν είναι απλώς μια αλλαγή στον όγκο ή στην αξία των συμφωνιών. 

Πρόκειται για μια πιο βαθιά, ποιοτική αναδιάταξη του τοπίου συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

Οι επενδυτές αναζητούν συνέργειες με γεωοικονομικό βάθος, τεχνολογική κατεύθυνση και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

 Η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το τοπίο, αρχίζει να λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος που έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει και να υποστηρίξει επενδύσεις με περιφερειακή σημασία»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ