ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Τα σενάρια και οι γρίφοι για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

Επί 8 μήνες η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΘΟΟ δεν μπορεί να βγάλει άκρη, ενώ το έργο της θα καθυστερήσει κι άλλο εξαιτίας αλλαγών στη σύνθεσή της. Δύσκολη η καταγραφή των επενδύσεων σε crypto για να επιβληθεί φόρος.

Σε δυσεπίλυτη εξίσωση έχει μετατραπεί η υπόθεση της αναγνώρισης και της φορολογικής αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων, καθώς η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο οριστικό πόρισμα.

Οι αρχικές προτάσεις που υποβλήθηκαν χρειάζονται συμπλήρωμα, ενώ σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του ΥΠΕΘΟ, πρέπει να καλυφθεί ένα σημαντικό «κενό» που αφορά στην καταγραφή των επενδύσεων σε crypto.

Όπως εξηγεί, δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός, στο σύνολό τους, των κεφαλαίων που επενδύονται σε κρυπτονομίσματα και στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να εντοπίζονται τα ίχνη των εν λόγω κεφαλαίων, από τις τράπεζες μέχρι τις εταιρείες διαχείρισης.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, η κυβέρνηση πιέζεται για να προχωρήσει σε ένα πλαίσιο φορολογικής αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων, καθώς χιλιάδες Έλληνες επενδύουν πλέον σε αυτά, με τα ποσά να υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αν και δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός τους.

Με νέα απόφαση του υπηρεσιακού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εμμανουήλ Αντωνόπουλου  τίθεται επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό του πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets), η γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΟΟ, Χρυσάνθη Μήλιου.

Επίσης, στην Ομάδα Εργασίας προστέθηκε ένα ακόμη τακτικό μέλος, που είναι συνεργάτης της γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής, ενώ ήδη μετέχουν σε αυτή ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και καθηγητές πανεπιστημίου. 

Είναι η δεύτερη επιτροπή που συστήνεται καθώς εκείνη που είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 2024 διαλύθηκε τον Αύγουστο του 2024, χωρίς να καταλήξει σε πόρισμα.

Οι κατευθύνσεις

Στόχος των εργασιών της νέας επιτροπής η οποία εργάζεται ήδη επί οκτώ μήνες, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρώσει το έργο της, λόγω των δυσκολιών που υφίστανται, είναι ο καθορισμός του πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Το γεγονός ότι έγιναν αλλαγές στη σύνθεσή της (έστω και μικρές), σημαίνει πώς ακόμη υπάρχει δρόμος μέχρι να ολοκληρώσει την υποβολή του πορίσματός της. 

Πάντως, οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι:

  1. Η καταγραφή του συνόλου των ροών χρήματος που κατευθύνονται σε crypto όπως και των κεφαλαίων που φεύγουν από τα κρυπτονομίσματα και επιστρέφουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Με τη διαδικασία αυτή, οι επιτελείς του ΥΠΕΘΟΟ θα βγάλουν συμπεράσματα για το πώς θα καταπολεμηθεί το «μαύρο» χρήμα που διακινείται μέσω των crypto, καθώς και η χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων.
  2. Η αναγνώριση από τη Φορολογική Διοίκηση των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets), τα οποία σήμερα, τα αντιμετωπίζει ως... ανύπαρκτα.
  3. Η φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει μεταξύ της τιμής αγοράς τους και της πώλησής τους με συντελεστή 15% και η ταυτόχρονη αναγνώριση των ποσών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων. Ενδεχομένως για τις εταιρείες να υπάρχει υψηλότερος συντελεστής.
  4. Η ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε crypto.
  5. Η υποχρεωτική αναγραφή στους κωδικούς της δαπάνης απόκτησής τους στο έντυπο Ε1, ώστε να ελέγχεται το «πόθεν έσχες», δηλαδή αν το ποσό που επενδύθηκε, προέρχεται από φορολογηθέντα χρήματα. Σημειώνεται πως αντίστοιχοι έλεγχοι γίνονται στις τραπεζικές καταθέσεις και σε όλες τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
  6. Ο έλεγχος των επενδύσεων σε crypto των φορολογικών κατοίκων Ελλάδος, μέσα της ανταλλαγής πληροφοριών με τις αρχές άλλων χωρών. Η Ελλάδα θα προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ, το οποίο επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Το υφιστάμενο χάος

Σήμερα για την ελληνική φορολογική διοίκηση, τα κρυπτονομίσματα δεν υφίστανται, με συνέπεια την πρόκληση απίστευτων καταστάσεων. Ενδεικτικά:

  1. Η Εφορία αρνήθηκε αίτημα φορολογούμενου να φορολογηθεί για κέρδη από κρυπτονομίσματα, ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  2. Επιβλήθηκε φόρος και πρόστιμο σε φορολογούμενους καθώς η εφορία δεν αναγνώρισε τα κέρδη από κρυπτονομίσματα που δήλωσε.
  3. Επιβλήθηκε ΦΠΑ 24% σε ανταλλακτήριο νομισμάτων, για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
  4. Ποσά που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, προερχόμενα από κέρδη κρυπτονομισμάτων δεν θεωρήθηκαν προσαύξηση περιουσίας και δεν φορολογήθηκαν. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι αλλαγές στη φορολόγηση των cryptos: Πώς θα τα αναγνωρίσει η Εφορία

Τι θα αλλάξει στο πόθεν έσχες με την ονομαστικοποίηση των μεριδίων, τον φόρο υπεραξίας και την κατάργηση του ΦΠΑ. Ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες. Συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.