ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
Φωτογραφία Γ. Κώτσηρας

Κώτσηρας: Ψηφιακές αλλαγές και κοινωνικά μέτρα στον Τελωνειακό Κώδικα

Ο Γ. Κώτσηρας παρουσίασε στη Βουλή τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα με στόχο τη διαφάνεια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα», υπογραμμίζοντας τη σημασία των αλλαγών στις τελωνειακές διαδικασίες για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας έχει ως βασικούς στόχους τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ένα πιο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε τον ρόλο της ψηφιοποίησης στις τελωνειακές υπηρεσίες, αναφέροντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών. Η εθνική νομοθεσία προσαρμόζεται πλέον στα ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός που θεωρείται «ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την είσπραξη δασμών», σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μεταξύ των σημαντικών καινοτομιών που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

  • Η ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή τόσο του ελεγκτή όσο και του ελεγχόμενου.
  • Η ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων επιβολής προστίμων.
  • Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εφοδιασμού πλοίων.
  • Η δυνατότητα πρόσβασης των τελωνειακών αρχών σε πληροφοριακά συστήματα άλλων δημόσιων διωκτικών αρχών.
  • Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, η μεταρρύθμιση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση και να επιτευχθεί δίκαιη μεταχείριση για όλους. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής», ενώ χαρακτήρισε τις αλλαγές ως «εθνική προσπάθεια», τα οφέλη της οποίας αντανακλούν απτά αποτελέσματα στην αύξηση των εσόδων, τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης σειρά φορολογικών παρεμβάσεων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά, προβλέπεται:

  • Απαλλαγή από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία της εργοδοτικής παροχής για κάλυψη εξόδων νοσηλείας εργαζομένου ή συγγενικών του προσώπων.
  • Βελτίωση των όρων για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
  • Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών.
  • Πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν όχι μόνο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή, θέτοντας τα θεμέλια για ένα σύγχρονο και δίκαιο τελωνειακό και φορολογικό σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια και οι γρίφοι για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

Επί 8 μήνες η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΘΟΟ δεν μπορεί να βγάλει άκρη, ενώ το έργο της θα καθυστερήσει κι άλλο εξαιτίας αλλαγών στη σύνθεσή της. Δύσκολη η καταγραφή των επενδύσεων σε crypto για να επιβληθεί φόρος.