ΓΔ: 1965.85 -0.15% Τζίρος: 67.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:32
Ελληνική οικονομία νόμισμα
Στοίβες χρυσών νομισμάτων με φόντο τη σημαία της Ελλάδας ως σύμβολο οικονομικής ανόδου.

Ενισχύσεις έως 75% για μικρές επιχειρήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Η ενεργοποίηση των δράσεων έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η αγορά ανέμενε εδώ και καιρό την επιτάχυνση εφαρμογής του Νόμου.

Τρεις νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ενεργοποιούνται, προσφέροντας επιδότηση έως και 75% για μικρές επιχειρήσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας συμβούλων anodos consulting, τα νέα καθεστώτα αφορούν την «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» (Γ΄ κύκλος), τις «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης» (Α΄ κύκλος) και ένα νέο καθεστώς για τις «Μεγάλες Επενδύσεις». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2025, ύστερα από τη σχετική παράταση που παραχωρήθηκε στη διαδικασία.

Η ενεργοποίηση των δράσεων έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η αγορά ανέμενε εδώ και καιρό την επιτάχυνση εφαρμογής του Νόμου. Παράλληλα, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων στοχεύει στην ενίσχυση κινήτρων για ώριμες και ρεαλιστικές επενδύσεις.

Μεταποίηση & Εφοδιαστική Αλυσίδα: Σταθερό καθεστώς ενίσχυσης

Ο τρίτος κύκλος της δράσης για τη Μεταποίηση και την Εφοδιαστική Αλυσίδα κινείται χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές και διατηρεί το ελάχιστο ύψος επένδυσης στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης φθάνει έως και 75%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την γεωγραφική περιοχή υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης: Εστίαση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Το συγκεκριμένο καθεστώς αφορά επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Λέσβος, η Χίος, ο Έβρος, τα Δωδεκάνησα, αλλά και στις ζώνες απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αντανακλά τη στόχευση σε μεγαλύτερα αναπτυξιακά εγχειρήματα που θα ενισχύσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες παραμένουν εκτός, ενώ στο τουριστικό πεδίο, επιλέξιμες είναι αποκλειστικά συγκεκριμένες επενδύσεις σε περιοχές των νησιών του Αιγαίου.

Μεγάλες Επενδύσεις: Στήριξη σε projects με υψηλό αντίκτυπο

Το νέο πλαίσιο για τις Μεγάλες Επενδύσεις απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ και δίνει έμφαση σε εγχειρήματα που θα προσφέρουν σημαντική αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινότητες. Από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται επενδύσεις στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές). Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει επίσης ως το 75% για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Νέα κριτήρια αξιολόγησης & δείκτες εξωστρέφειας

Σύμφωνα με την anodos consulting, η πιο ουσιαστική μεταβολή εντοπίζεται στα κριτήρια αξιολόγησης. Πλέον, η ωριμότητα του επενδυτικού σχεδίου, όπως η δρομολόγηση αδειοδοτικών διαδικασιών, τίθεται ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής. Αυτή η προσέγγιση περιορίζει την υποβολή ανώριμων φακέλων, όμως συνεπάγεται και αυξημένες απαιτήσεις σε χρόνο προετοιμασίας. Επιπλέον, η τεκμηρίωση της ιδιωτικής συμμετοχής γίνεται προαπαιτούμενο αποδοχής και όχι πλέον βαθμολογούμενο στοιχείο.

Παράλληλα, διατηρούνται με επιμέρους αναπροσαρμογές οι δείκτες που συνδέονται με τη χρηματοοικονομική εικόνα κάθε επιχείρησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται δείκτης εξωστρέφειας ο οποίος προσφέρει βαθμολογικό πλεονέκτημα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Εκτίμηση και προοπτικές εφαρμογής

Οι νέες προσκλήσεις σε συνδυασμό με τους επερχόμενους κύκλους δημιουργούν μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα να στραφεί σε μεγαλύτερες και τεκμηριωμένες επενδύσεις. Εκείνοι που θα κατορθώσουν να αξιοποιήσουν τα προσφερόμενα εργαλεία χρηματοδότησης είναι οι επενδυτές με ώριμα σχέδια και υγιή οικονομικά στοιχεία. Το βασικό ζητούμενο όμως παραμένει η εξασφάλιση επαρκών πόρων για την υλοποίηση όχι μόνο των νέων έργων, αλλά και αυτών που βρίσκονται ήδη σε φάση έγκρισης από προηγούμενες προκηρύξεις, καθώς συχνά διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ