Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τη δυναμική αυτή στηρίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τα νεότερα στοιχεία να επιβεβαιώνουν πως η τάση χρηματοδότησης είναι σταθερά ανοδική.
Συγκεκριμένα, οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις - δηλαδή επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ - εμφάνισαν αύξηση περίπου 16% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας τα 1,21 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η επιτάχυνση αυτή αντανακλά την ενθουσιώδη ανταπόκριση των τραπεζών στην αυξημένη ζήτηση ρευστότητας από τον επιχειρηματικό τομέα.
Η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθε σε 16,6%. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης περιορίζεται στο 2,7%.
Ειδικότερα, η σχετική κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με 19,2%, ακολουθεί η Ελλάδα (16,6%), η Κροατία (12,2%), η Εσθονία (11,2%) και η Ολλανδία (10,7%). Αντίθετα, Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%) εμφανίζουν τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Συνέχιση της δυναμικής και στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΚΤ, τον Ιούνιο η Ελλάδα κατέγραψε και την τρίτη υψηλότερη ετήσια αύξηση πιστωτικής επέκτασης στον ευρύτερο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα, με ρυθμό 11,1%. Οι μόνες χώρες που καταγράφουν υψηλότερους ρυθμούς είναι η Κροατία (13,3%) και η Εσθονία (11,8%), έναντι μέσου όρου 2,9% στην ευρωζώνη. Στον αντίποδα, η Φινλανδία (0,5%), η Αυστρία (1,0%), η Ιταλία (1,4%) και η Γερμανία (2%) κινούνται σε υποτονικά επίπεδα.
Ενίσχυση τραπεζικής εμπιστοσύνης και διαδικασιών
Η αυξημένη χορήγηση δανείων δεν αποτελεί μόνο δείκτη ζήτησης, αλλά και αποτέλεσμα εκσυγχρονισμού των τραπεζικών διαδικασιών. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης δανείων – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου και της ικανότητας αποπληρωμής – ενισχύει τη ροή χρηματοδότησης. Παράλληλα, όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών μονάδων που εστιάζουν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος ως βασικού μοχλού χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς.