ΓΔ: 2093.34 1.12% Τζίρος: 109.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:38
Γιώργος Κέλλας στη Βουλή
Φωτογραφία SOOC

Κέλλας: Η υδατοκαλλιέργεια πυλώνας ανάπτυξης για τη Θεσπρωτία

Ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας στην 1η Έκθεση Θεσπρωτίας, αναδεικνύει την υδατοκαλλιέργεια ως μοχλό ανάπτυξης, με νέες επενδύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με έμφαση στη στήριξη της τοπικής παραγωγής και στην ανάδειξη της υδατοκαλλιέργειας ως πυλώνα ανάπτυξης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα, συμμετέχοντας στην 1η Έκθεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων Θεσπρωτίας και πραγματοποιώντας επισκέψεις σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Σύλλογο Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας. 

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πλατφόρμα ανάδειξης της ποιότητας και της μοναδικής ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, αποδεικνύοντας στην πράξη τη συνένωση δυνάμεων ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς και παραγωγικές μονάδες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπότση-Μπραΐμη, ο Δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τσίγκος, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αντώνης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Απόστολος Τουραλιάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ο Υφυπουργός Κέλλας συνεχάρη τους συντελεστές και τους παραγωγούς, τονίζοντας πως η έκθεση αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής παραγωγής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Θεσπρωτίας. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ θεσμών και επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα.

Η Θεσπρωτία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μακρά παράδοση στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο οποίος λειτουργεί ως βασικός κατάλυτης για την εθνική οικονομία, τις εξαγωγές, την τοπική απασχόληση αλλά και τη διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας. 

Ο κ. Κέλλας ανέδειξε τις σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο: μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, εγκρίθηκαν 16 πράξεις υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία με συνολική δημόσια δαπάνη 5.907.345 ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο επιτυχημένο πρόγραμμα «ανάδειξης και προβολής προϊόντων θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας», με προϋπολογισμό 244.303 ευρώ και απορρόφηση άνω του 98% μέσω του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, συνιστώντας παράδειγμα αποτελεσματικής υλοποίησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η εμπειρία αυτή αποτέλεσε εφαλτήριο για νέες ενισχυμένες δράσεις στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο «Θησαυροί στη Θάλασσα της Θεσπρωτίας: 

Η Υδατοκαλλιέργεια στην Τοπική Γαστρονομία, την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Περιβάλλον», με δημόσια δαπάνη 697.539 ευρώ. Η πρωτοβουλία στοχεύει σε μια ολιστική διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Επιπλέον, δέκα νέες προτάσεις για επενδύσεις στον κλάδο έχουν ήδη κατατεθεί, με συνολικό ύψος επενδύσεων 10.340.896 ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 6.272.714 ευρώ. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει τη διαρκή ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην προοπτική της υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία.

Ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υδατοκαλλιέργεια είναι το μέλλον της θάλασσας, όπως η γεωργία είναι το μέλλον της γης», υπογραμμίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες για ένα σταθερό θεσμικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να υλοποιήσουν βιώσιμες και εξωστρεφείς επενδύσεις. Παράλληλα, επεσήμανε πως η στήριξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της πολιτείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 519 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο στηρίζει συστηματικά έναν νευραλγικό τομέα, που δραστηριοποιείται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον τοπικό κοινωνικό ιστό με έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ο κ. Κέλλας σημείωσε: «Οραματιζόμαστε έναν κλάδο καινοτόμο, εξωστρεφή και κοινωνικά υπεύθυνο, με έμφαση στην ποιότητα, τη διασύνδεση με τη γαστρονομία, την τουριστική εμπειρία και τη συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Η Θεσπρωτία μπορεί να γίνει πρότυπο αυτής της νέας πορείας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιολογικά τρόφιμα υπό αμφισβήτηση, τι συμβαίνει με τα σκάνδαλα

Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά και πρόστιμα σε εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων αφήνουν τους καταναλωτές να αμφιβάλλουν για την ποιότητα και την αυθεντικότητα όσων πληρώνουν ακριβότερα.