ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
bonds_button
Πηγή: Shutterstock

Τολμά την έξοδο στην αγορά το Δημόσιο για πρώτη φορά με 30ετές ομόλογο

Αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. Μέχρι στιγμής είχε διατεθεί 30ετές ομόλογο μόνο με ιδιωτική τοποθέτηση σε τράπεζες.

Έχοντας λάβει ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Eurogroup, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τολμούν μια έξοδο για δανεισμό από την αγορά ομολόγων με την έκδοση, για πρώτη φορά μετά την κρίση που άρχισε το 2009, τίτλου με διάρκεια 30 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, η Ελληνική Δημοκρατία, που έχει αξιολόγηση Ba3 / BB- / BB / BBL από τους οίκους Moody’s, S&P, Fitch και DBRS, αντίστοιχα, έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να ενεργήσουν ως επικεφαλής διαχειριστές κοινοπρακτικής έκδοσης 30ετών ομολόγων αναφοράς, με λήξη τον Ιανουάριο του 2052. Η συναλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Πάντως, αναμένεται αύριο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Το 30ετές ομόλογο εκδόθηκε τον Ιανουάριο, αλλά όχι για να διατεθεί σε επενδυτές. Διατέθηκε σε τράπεζες με ιδιωτική τοποθέτηση, στο πλαίσιο ανταλλαγής με άλλα ομόλογα που αυτές κατείχαν. Μεταξύ αυτών των συναλλαγών έγινε και μια διάθεση με ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων αξίας 2 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς ανταλλαγή με άλλους τίτλους. Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, σε αυτή τη συναλλαγή η απόδοση διάθεσης των 30ετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί σε 1,50%, απόδοση που θα αποτελέσει και το μέτρο σύγκρισης για την αυριανή διάθεση των 30ετών ομολόγων.

Από τη νέα έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον πρόκειται για έκδοση τίτλου αναφοράς. Όμως, δεν αποκλείεται το ποσό των κεφαλαίων που θα αντληθούν να αυξηθεί και πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές.

Η κυβέρνηση βρίσκει «παράθυρο ευκαιρίας» για την έξοδο στην αγορά ομολόγων για δεύτερη φορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρότι ο γενικός στόχος είναι να βγαίνει μία φορά κάθε τρίμηνο στην αγορά, μετά τις εξαιρετικά ευνοϊκές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την προηγούμενη εβδομάδα, για επιτάχυνση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την πανδημία (PEPP), ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των κρατών, αλλά και συνολικότερα να παραμείνουν χαλαρές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανεβεί και πάνω από το 1,10% τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά μετά την απόφαση της ΕΚΤ έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο πέριξ του 0,80%. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό χαμηλό, 0,55%, είχε καταγραφεί στις 15 Δεκεμβρίου του 2020.

Ευνοϊκό περιβάλλον για την κυβέρνηση δημιουργεί και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να επικυρώσει την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη γενική απόφαση των υπουργών Οικονομικών να διατηρηθεί η δημοσιονομική χαλαρότητα, με εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, και για το 2022 και πάντως μέχρι να επανέλθουν στην ανάπτυξη οι οικονομίες της ευρωζώνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μήνυμα εμπιστοσύνης η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η συνετή δημοσιονομική πολιτική ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περισσότερο και να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν επενδυτική βαθμίδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύονται «σύννεφα» στα ομόλογα, ανοδική κίνηση των αποδόσεων

Ανησυχητικά «σήματα» από την αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από 1,30%, ενώ στην Ευρώπη οι κυβέρνησεις αυξάνουν συνεχώς το δανεισμό εν μέσω πανδημίας. Μακριά από το ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών το νέο 10ετές

Όπως σημείωσε ο ΥΠΕΘΟ «η μεγάλη ζήτηση  και η υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, οδήγησαν το περιθώριο του νέου 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 99,1 μονάδες βάσης».