ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Εμβάσματα και μεγάλες συναλλαγές ακινήτων στο στόχαστρο ελέγχων της ΑΑΔΕ

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν υποθέσεις που παραγράφονται ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή. Πώς θα λειτουργήσει το point system για να βαθμολογηθούν οι φάκελοι, ποια είναι τα κριτήρια κινδύνου.

Οδηγίες για «ξεκαθάρισμα» και εφαρμογή point system στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ζητώντας τη σύσταση τριμελών επιτροπών που θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν τα πληροφοριακά δελτία για τις υφιστάμενες και τις νέες υποθέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου θα βαθμολογηθούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον και θα συνταχθεί λίστα με τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο με βάση βαθμολογική κλίμακα όπου το 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1 απλού η μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον και το 3 σηματοδοτεί άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.  

Η γενική κατεύθυνση είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα στο επίκεντρο θα βρεθούν:

  • η συμμόρφωση των φορολογούμενων και ο εντοπισμός εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί
  • η βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛ.ΚΕ., στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕ.Β.ΕΙΣ.
  • φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια :

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

  • σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.
  • στον επανέλεγχο ή ο έλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα ελεγκτικά κέντρα θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε φορολογουμένους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε 1.000 ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμαρτά

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία επαγγελματιών και συγγενικών τους προσώπων. Στο στόχαστρο τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, δαπάνες, ακόμη και κρυπτονομίσματα.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα σε πλούσιους από τη νέα ελεγκτική μονάδα της ΑΑΔΕ

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων πήρε το όπλο του και επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Άλλοι 1.409 «μεγάλοι» είναι στο στόχαστρο ελέγχων.