ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
Φωτο: unsplash

Πάει πίσω ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, τονωτική ένεση στην αγορά

Ακόμη και για το 2025 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να μεταθέσει την εφαρμογή του νόμου για φόρο 15% στα κέρδη από αγοραπωλησίες ακινήτων, με στόχο να στηρίξει την αγορά έναντι των πιέσεων από τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά.

Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της κτηματαγοράς εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, μετά το πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024, με αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως και για δύο χρόνια, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής και η συνέχιση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της λήξης της αναστολής του φόρου υπεραξίας στο τέλος του 2022, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται σενάριο για αναβολή του μέτρου για ένα ή δύο έτη, δηλαδή για την 1η Ιανουαρίου 2024 ή την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν τη μόνιμη κατάργησή του. Επισημαίνεται ότι ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που επιβαρύνει τους πωλητές, αν και νομοθετήθηκε το 2013, δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στην υλοποίηση του και των αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά που θα εξουδετέρωναν τα εισπρακτικά οφέλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για το φόρο θα ληφθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προκλήσεις στην αγορά ακινήτων.   

Ο φόρος υπεραξίας 15% επιβάλλεται στις περιπτώσεις που η τιμή πώληση ενός ακινήτου είναι υψηλότερη από την τιμή αγοράς του και επί της θετικής διαφοράς επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου.

Για παράδειγμα, για διαμέρισμα που αγοράστηκε το 2014 με δηλωθέν τίμημα 80.000 ευρώ και σήμερα πωλείται 130.000 ευρώ ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 2.707 ευρώ αντί 7.500 ευρώ (50.000Χ15%) λόγω απομείωσης της υπεραξίας των 50.000 ευρώ με βάση το χρονικό διάστημα των οκτώ ετών που μεσολάβησε ανάμεσα στην αγορά και την πώληση και του αφορολόγητου ορίου.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει νέα αναβολή το μέτρο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023, προκαλώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων, αφού οι πωλητές θα μετακυλήσουν την φορολογική επιβάρυνση στους αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο:

  • ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου και το φόρο καταβάλλει ο πωλητής του ακινήτου ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με το φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.
  • Αν το ακίνητο πουληθεί μετά τα πέντε έτη από την απόκτηση η υπεραξία που προκύπτει είναι αφορολόγητη έως το ποσό των 25.000 ευρώ.
  • Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα που κατέχουν πριν το 1995. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ακριβότερα σπίτια στην Ελλάδα: Πού ζητούν πάνω από 4.000 ευρώ/τ.μ.

Τα Νότια Προάστια και οι Κυκλάδες διατηρούν τη θέση τους ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, Αύξηση σχεδόν 10% το β' τρίμηνο στις τιμές πώλησης και 7,2% στα ζητούμενα ενοίκια.
exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου η γενναία έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις

Οι δαπάνες για τις ανακαινίσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2026 θα οδηγούν σε επιστροφή φόρου έως και 16.000 ευρώ. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.