ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Φωτό: Myrillas / SOOC

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Αναγκαίο ένα θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Σε άρθρο της, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως Eντός του 2022 κατέρρευσε το σύστημα κρυπτονομισμάτων TerraUSD/Luna και πτώχευσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, όπως και περίπου 130 συνδεδεμένες, με αυτό, εταιρείες.

Τα κρυπτοστοιχεία και το αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα (DeFi - Decentralized Finance), που δημιουργείται γύρω από αυτά, στηρίζονται στην υπόθεση ότι η τεχνολογία  μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των αρμόδιων νομισματικών και εποπτικών αρχών, καθώς και των εποπτευόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνει η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χρ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα» οι δραστηριότητες των κρυπτοστοιχείων ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με τις υποδομές, την κυβερνοασφάλεια, την αλληλεξάρτηση και μετάδοση κινδύνων, την υπερβολική μόχλευση, την αποφυγή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, τις σημαντικές διακυμάνσεις στην αξία των κρυπτονομισμάτων και τα φαινόμενα μαζικών αναλήψεων.  

Όπως σημειώνει η κα Παπακωνσταντίνου εντός του 2022 κατέρρευσε το σύστημα κρυπτονομισμάτων TerraUSD/Luna και πτώχευσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, όπως και περίπου 130 συνδεδεμένες, με αυτό, εταιρείες. Τα περιστατικά αυτά ανέδειξαν σοβαρότατες αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση, την επάρκεια της κεφαλαιακής βάσης και τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών των συστημάτων και ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Επιβεβαίωσαν, δε, τις εύλογες επισημάνσεις των εποπτικών αρχών για την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία. 

Ακόμα και τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins) εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους. Ο όρος υπονοεί ότι τα stablecoins παρέχουν ένα είδος σταθερής αξίας, είτε αναφερόμενα σε ένα ή περισσότερα νομίσματα κεντρικών τραπεζών, είτε αναφερόμενα σε άλλες αξίες ή δικαιώματα. Eν τούτοις, και αυτά εμπεριέχουν κινδύνους, και μάλιστα ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία διατηρείται σταθερή η αξία τους. Το TerraUSD, που κατέρρευσε θεαματικά ήταν, άλλωστε, μιας μορφής σταθερό κρυπτονόμισμα.  

Λόγω αυτών των προβλημάτων, έχουν υιοθετηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου. Σε διεθνές επίπεδο, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB – Financial Stability Board) εξετάζει την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία. Επίσης, η Επιτροπή της Βασιλείας επεξεργάζεται τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για την έκθεση των τραπεζών σε κρυπτοστοιχεία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνήθηκε πρόσφατα το κείμενο του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων (MiCA – markets in cryptoassets), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αδειοδότηση και εποπτεία των ανταλλακτηρίων κρυπτοστοιχείων, ρυθμίσεις για το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους, κανόνες ενημέρωσης, καθώς και την άσκηση κεντρικού ρόλου από εθνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές. Από την πλευρά της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Τράπεζα της Ελλάδος, αξιολογεί θετικά και στηρίζει τις παραπάνω πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προσβλέποντας στην υιοθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 21 δισ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο

Στα 21,06 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με μείωση σε καταθέσεις και ομόλογα, αλλά αύξηση σε μετοχές και αμοιβαία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα από ξένους τα ελληνικά ομόλογα, εισροές 5 δισ. το α' τρίμηνο

Μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα έφεραν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ποιες εκδόσεις έγιναν τους πρώτους μήνες του 2025.