ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Βρούτσης: Σταθερό ασφαλιστικό σύστημα με εγγυημένες όλες τις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι, για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα γίνουν αυξήσεις.

Τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις στις οποίες στηρίζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ανέλυσε εκτενώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει κοινωνικό πρόσημο, με έντονη αναπτυξιακή λογική και προοπτική. 

Όπως είπε, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη μείωση της εισφοροδιαφυγής, ενώ καλλιεργείται ξανά ασφαλιστική συνείδηση. Τόνισε ότι το σχέδιο νόμου κατατίθεται με δύο κρίσιμες μελέτες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει ειδική επιστημονική μελέτη επάρκειας των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι και η αναλογιστική μελέτη που το συνοδεύει πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070 και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων. Με βάση την αναλογιστική μελέτη, συνέχισε, πολύ σύντομα η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στον μέσο όρο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι διαμορφώνεται σταθερό ασφαλιστικό σύστημα με εγγυημένες όλες τις συντάξεις, ενώ γίνονται βελτιώσεις μέσα από τους συντελεστές αναπλήρωσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι, για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα γίνουν αυξήσεις. «Με αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλάζει όλη η φιλοσοφία. Από ένα σύστημα το οποίο δεν ήταν ελκυστικό, μετά τα 25 χρόνια, πλέον, οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν αύξηση στην ανταποδοτικότητα της σύνταξής τους, μετά τα 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πια κλάσεις, που συνέδεαν την ασφαλιστική εισφορά με τα χρόνια εργασιακού βίου, καθώς και ότι οι εισφορές αποσυνδέονται πλήρως από το εισόδημα. «Πλέον, θεσπίζονται επτά ελεύθερες κατηγορίες και δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιας κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ελευθερία, απλότητα και ευελιξία. «Επίσης, σταθεροποιήσαμε την εισφορά υγείας, μετά τη δεύτερη ελεύθερη κατηγορία» συμπλήρωσε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θεσπίζεται ειδική μέριμνα για τους νέους, κάνοντας λόγο για ένα πενταετές πλαίσιο προστασίας με ειδική κατηγορία εισφοράς πιο ευνοϊκή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οριστικοποιείται η μορφή του ασφαλιστικού συστήματος οργανωτικά και διοικητικά. «Ενοποιούμε υπό την "ομπρέλα" του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος μετονομάζεται σε Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τους φορείς απονομής εφάπαξ και επικουρικού» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μεγάλη πρόοδος λόγω της σταδιακής αύξησης των μισθών

Για την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Δίνουμε το δικαίωμα στην εργασία συνταξιούχου χωρίς περικοπή της σύνταξής του, αλλά με καταβολή αναλογικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ». 
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στα δύο μεγάλα αντικίνητρα για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, την εξομοίωση με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια και το πλαφόν στις εισφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του, ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Στους δύο μήνες η αναμονή απονομής επικουρικής σύνταξης

«Αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδους, δηλαδή το 2070» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.