ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νίκος Δένδιας βουλή
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δένδιας: Εξοπλισμοί με μέτρα διαφάνειας και νέο δόγμα για το Αιγαίο

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα διαφάνειας που παρουσίασε ο υπουργός, τι αλλάζει στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Πού μπαίνει στρατιωτικός εισαγγελέας. Τι αλλάζει στο αμυντικό δόγμα για το Αιγαίο.

Σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώ παράλληλα προανήγγειλε νέο δόγμα για την προστασία του Αιγαίου.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα αμυντικά προγράμματα και τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης.

Βασικά σημεία των μέτρων

Αποποίηση του προνομίου επιλογής του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών από τον υπουργό. Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι η επιλογή του επικεφαλής και του αναπληρωτή στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών θα γίνεται πλέον από το ΓΕΕΘΑ και όχι από τον εκάστοτε υπουργό.

Θεσμοθέτηση μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Θα τοποθετηθεί μόνιμος νομικός σύμβουλος, ο οποίος θα έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αλλαγές στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Προβλέπεται η τοποθέτηση αξιωματικών μακράς θητείας ώστε να αποκτούν εξειδικευμένη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις.

Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Αναβαθμίζεται το προεδρικό διάταγμα λειτουργίας της επιτροπής και δρομολογείται συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για σύγχρονους ελέγχους οικονομικών στοιχείων.

Τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων: Η νέα δομή θα έχει πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα για τη διερεύνηση οικονομικών ατασθαλιών, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο:  Ο υπουργός δεσμεύτηκε για εξαμηνιαίες ενημερώσεις προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την εξέλιξη των αμυντικών προγραμμάτων. Μόλις περάσει το εξοπλιστικό, θα κάνουμε μία αρχική συνεδρίαση με την οποία θα ενημερωθεί η επιτροπή για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά που έρχονται. Δηλαδή αυτά που είχανε υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Για να ξέρετε, από τα 28 δισεκατομμύρια τα οποία βλέπετε, πλέον των 11 δισ. έχουν ήδη διατεθεί. 

Μείωση του οικονομικού ορίου για έγκριση εξοπλιστικών δαπανών: Το όριο για τη διατύπωση γνώμης της κοινοβουλευτικής επιτροπής μειώνεται από τα 30 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Νέο αμυντικό δόγμα και στρατηγική

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι για πρώτη φορά κατατίθεται δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα στη Βουλή, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο δημοσιονομικός προγραμματισμός. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε πως, παρότι «η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, νομοθετήθηκε το 2010» έκτοτε, «δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται. Και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. [. . . ] Διότι έτσι, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών, και δι' αυτής η Βουλή των Ελλήνων, ξέρει ακριβώς τι προγραμματίζει η κυβέρνηση και ξέρει απολύτως τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει». Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα. Και αναμένει πότε θα συνέλθει η επιτροπή για να το συζητήσουμε».

Όσο για το τι προτείνει σχετικώς η κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας είπε ότι για ένα θέμα που είναι «υπαρξιακό για τη χώρα, προτείνουμε μια συνολική, μία πλήρη προσέγγιση των αμυντικών. Καταρχήν μια πλήρη αλλαγή δόγματος. [. . .] Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος. Και πάμε σε μία τελείως διαφορετική λογική, με την "Ασπίδα του Αχιλλέα", που το Αιγαίο, και όλη την επικράτεια, εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον drones, εναντίον σκαφών και εναντίον υποβρυχίων, τα υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτηση του, και πολύ πιο ικανό στην λειτουργία του, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων με τεχνητή νοημοσύνη, και "κομάντ και control"».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε ο υπουργός, ο στόλος ελευθερώνεται, ιδίως τα νέα πλοία του στόλου, για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής και το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα, τα Rafale και τα Mirage, που μπορούν να φέρουν στρατηγικά όπλα.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ την ενημέρωσα. Και υπάρχουν και πρακτικά γι' αυτό. Το θυμάστε. Στην επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Και πέρασε όπως προβλέπει ο κανονισμός από την συγκεκριμένη επιτροπή η νέα δομή, που υλοποιήθηκε με το κλείσιμο των στρατοπέδων και την συγχώνευση των μονάδων. Τα είχα πει όλα αυτά. Είχα πει επίσης ότι το περίσσευμα που θα βγει από αυτό, θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους αξιωματικούς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι οι μισθοί που δίνουμε δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική». Αναφερόμενος στην «εικόνα του ευφυολογήματος ότι, "επί των ημερών μας" δεν έφευγαν και φεύγουν ‘επί των ημερών σας", έχει προφανή απάντηση. Την είχα δώσει 100 φορές. Όταν επί των ημερών του ερωτώντος, η ανεργία ήταν στο 30%, βεβαίως δεν φεύγει κανείς.. Τώρα όμως που η ανεργία είναι στο 9% τα ικανά μας στελέχη φεύγουν. Και άρα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να τα κρατήσουμε». Και όταν το κάνουμε αυτό και το ενέκρινε ο πρωθυπουργός, δεν το παρουσίασα ως κομματικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας. Τα παρουσίασα ως αποτέλεσμα μίας δομής δυνάμεων που είχε εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων. Αποφεύγουμε σαν κυβέρνηση να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από ότι κάνουμε σε αυτό τον τομέα. Ακριβώς για να μπορούμε να δημιουργούμε εθνικές συναίνεσεις είπε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, σχολίασε τις δεκάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί για το κλείσιμο στρατοπέδων: «Εάν απαίτηση μας είναι, για να είμαστε αρεστοί, να συντηρούμε στρατόπεδα οπουδήποτε, η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Το να κλείνεις στρατόπεδο, όπως ξέρετε, έχει πολιτικό κόστος. Και να κάνεις κρίσεις, και να αποστρατεύεις γύρω στους 2.000 αξιωματικούς έχει πολιτικό κόστος. Αλλά αυτό που υπήρχε ήταν πολύ πιο απαράδεκτο. Όταν στις οργανικές θέσεις του ελληνικού στρατού, η πρόβλεψη ήταν για 568 συνταγματάρχες και με τον εκφυλισμό είχαμε φτάσει στους 1.810, αυτό εξυπηρετούσε το αξιόμαχο της χώρας; Εγώ είμαι που έθεσα εν αμφισβητήσει το αξιόμαχο της χώρας; Ή όσοι επέτρεψαν να φτάσει το πράγμα εκεί;» αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Υπάρχει στρατός αυτό το πλανήτη που η αναλογία αξιωματικών υπαξιωματικών είναι ένα προς ένα; Δεν υποχρεούστε να το ξέρετε, αλλά η κανονική αναλογία είναι ένα προς εννιά» είπε και επισήμανε: «Δεν τα λέω γιατί θέλω να ασκήσω οποιαδήποτε κριτική. Το λέω διότι έχουμε απέναντι μας υπαρκτή διατυπωμένη απειλή δεκαπλάσια των δυνατοτήτων μας. Είναι ποτέ δυνατόν με αυτές τις συνθήκες να επιτρέπουμε στον εαυτό μας οποιαδήποτε χαλάρωση;»

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι αυτό το εξοπλιστικό είναι πλήρες, και ξεκινάει από την ένδυση του στρατιώτη, η οποία δεν είναι «ρούχο», γιατί έχει αισθητήρες και μεθόδους επικοινωνίας -πια είναι μια άλλης εποχής- και είναι ελληνικό πρόγραμμα (268 εκατομμύρια) και μπορούν να το πάρουν και θα το πάρουν μόνο ελληνικές εταιρείες. (το εξοπλιστικό ξεκινά από αυτό, και πάει μέχρι τα πιο προηγμένα συστήματα, παραδείγματος χάριν το δορυφόρο. «Δεν έχουμε δορυφόρο. Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα σταματήσουν οι επικοινωνίες μας στο επόμενο δευτερόλεπτο από τον αντίπαλο. Λέω λοιπόν, εάν αυτό το πρόγραμμα εκτελεστεί, ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας της, και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση» στο πλαίσιο συνεδριάσεων της Βουλής

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό αμφισβήτηση από ΤτΕ η απόφαση να μην μπει η Ελλάδα στο SAFE

Το υπ. Άμυνας έχει κρίνει ότι το πρόγραμμα SAFE δεν συμβιβάζεται με τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Όλοι οι στρατεύσιμοι θα γνωρίζουν να χειρίζονται drones

Μεγάλη έμφαση δίνει ο υπουργός στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, τονίζοντας: «Ο στόχος μας είναι η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας να φτάσει το 25% μεσοσταθμικά στην αλυσίδα αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων».