Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρόσφατες επίσημες δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά σχετικά με το ζήτημα της Μονής Σινά κρίνονται ως θετικές και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, η πλήρης αποτίμηση της σχετικής δικαστικής απόφασης εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο και οι δύο κυβερνήσεις παραμένουν προσηλωμένες στον θεσμικό διάλογο για την εξεύρεση λύσης.
Η συνέχεια των επαφών Ελλάδας και Αιγύπτου το αμέσως προσεχές διάστημα θεωρείται κρίσιμη για την οριστική διευθέτηση του θέματος, με στόχο την πλήρη διασφάλιση του ιδιαίτερου λατρευτικού, πνευματικού και ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της ιστορικής Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα είχαν υπάρξει τόσο κατ’ ιδίαν συνεννοήσεις όσο και δημόσιες τοποθετήσεις, με σαφή αναφορά στην ανάγκη προστασίας του ειδικού καθεστώτος της Μονής.
Το ζήτημα παραμένει αντικείμενο θεσμικής επεξεργασίας στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες το βράδυ σε ανακοίνωση της «την πλήρη δέσμευσή της να διατηρηθεί το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και να διασφαλίσει ότι το καθεστώς αυτό δεν θα παραβιαστεί. Η Προεδρία επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση εδραιώνει αυτό το καθεστώς», όπως και είχε δηλώσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Μονής, Χρήστος Κομπιλίρης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ σημείωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου της Αιγύπτου προκάλεσε αναστάτωση και ανασφάλεια, καθώς είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Ανέφερε πως η υπόθεση έχει ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία και πέρα και έχουν υπάρξει προσπάθειες για να κλείσει εξωδικαστικά το ζήτημα, και στο πλαίσιο αυτό είχε μεταβεί αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Αιγύπτου και τον κυβερνήτη του νοτίου Σινά
Σημείωσε πως είχε υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό κείμενο που θα αναγνώριζε πλήρως το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της Μονής επί όλων των εκτάσεων και όχι μόνο 46 που αναφέρει ο δικαστής, ενώ ανέφερε ότι το κτίριο της Μονής έχει κηρυχθεί εδώ και 30 χρόνια περίπου ως αρχαιολογικός χώρος.