Να δοθούν άμεσες, απλές και σαφείς λύσεις στα πολεοδομικά ζητήματα ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ασκώντας κριτική σε κυβέρνηση και ΣτΕ – Προτείνει νέο ΝΟΚ σε 10 σελίδες και κανόνες με ασφάλεια δικαίου.
Με ηχηρό μήνυμα από το Ηράκλειο Κρήτης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ξεκάθαρες νομοθετικές παρεμβάσεις για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), την οριοθέτηση των οικισμών και την εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Ο κ. Στασινός πρότεινε έναν νέο, συνοπτικό και απλό ΝΟΚ, περιορισμένο σε 10 σελίδες, με σαφή ορισμό των βασικών πολεοδομικών μεγεθών (ύψος, όγκος, αποστάσεις, φύτευση), και χωρίς περιττές ερμηνείες. Παράλληλα άσκησε κριτική στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μετά την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η χώρα βιώνει ανασφάλεια δικαίου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει ενδιάμεση λύση για την οριοθέτηση οικισμών και να προστατεύσει τα δικαιώματα δόμησης στις αραιοκατοικημένες περιοχές (ζώνη Γ), προτείνοντας κανόνες που θα εξαιρούν οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων από οριζόντιες ρυθμίσεις.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην εκτός σχεδίου δόμηση «τραγική», ο κ. Στασινός ζήτησε έναν ενιαίο κανόνα για όλες τις Πολεοδομίες και προκρίνει τη σύνδεση της οικοδομησιμότητας με την ύπαρξη δημόσιου δρόμου που συνδέει δύο δημόσιους χώρους.
Όπως σημείωσε, το ΤΕΕ ήδη καταγράφει, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, το δίκτυο δρόμων του 1977 για όλη την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ άσκησε κριτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι αρκετοί δήμαρχοι λειτουργούν αυθαίρετα και εκδίδουν αποφάσεις που δεν βασίζονται σε νόμο. Παρότρυνε τους αιρετούς να σκεφτούν το μέλλον των περιοχών τους, και όχι την επανεκλογή τους.
Ο κ. Στασινός τόνισε ότι στόχος είναι μέσα σε 1-2 χρόνια να έχουν ρυθμιστεί όλα τα ζητήματα δόμησης μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να πάψει η αβεβαιότητα και να θεμελιωθεί ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων που θα ισχύσει για δεκαετίες. «Το νέο πολεοδομικό πλαίσιο πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης, όχι πηγή αδικιών», κατέληξε.