ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
κυβέρνηση
Φωτογραφία Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

Μετονομασία υπουργείου σε Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

Με νέο τίτλο και στρατηγική AI, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκτά Ειδική Γραμματεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δημόσια δεδομένα.

Σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης μετονομάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου 2025. 

Η μετονομασία συνοδεύεται από τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η νέα γραμματεία φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την υπεύθυνη και στρατηγική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον δημόσιο τομέα. 

Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για άμεση αναγκαιότητα, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος και να αξιοποιήσει ευκαιρίες και δυνατότητες ψηφιακής κυριαρχίας.

Η Ειδική Γραμματεία θα έχει ως αποστολή τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων στον δημόσιο τομέα, τη στήριξη του κυβερνητικού έργου στον τομέα της ΤΝ, την παροχή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών. 

Παράλληλα, θα στηρίζει θεσμικά την Επιτροπή που λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό για έργα AI, ενώ θα σχεδιάζει και θα παρακολουθεί την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν θα εμπλέκεται οριζόντια σε έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά αποκλειστικά σε όσα σχετίζονται με την ΤΝ και την κυβερνητική διαχείριση δεδομένων.

Το υπουργείο δρομολογεί έργα συνολικού ύψους άνω των 48 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικού πλαισίου διακυβέρνησης ΤΝ, καθώς και πιλοτικά έργα με υπουργεία, όπως τα Εσωτερικών και Παιδείας. Σημαντική είναι και η λειτουργία AI Incubator για την ανάπτυξη in-house κυβερνητικών εφαρμογών.

Στην αιχμή της τεχνολογίας βρίσκεται και η ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», ο οποίος εντάσσεται στην ευρωπαϊκή κοινότητα υπερυπολογιστών (EuroHPC) και αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους παγκοσμίως. Παράλληλα, το AI Factory «Φάρος», ένα από τα πρώτα 13 στην Ευρώπη, ήδη προωθεί εφαρμογές ΤΝ σε τομείς όπως η Υγεία και η Γλώσσα.

Στην πράξη, η αξιοποίηση της ΤΝ έχει ήδη ξεκινήσει. Ενδεικτικά, ο ψηφιακός βοηθός mAigov εξυπηρετεί πολίτες για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η εφαρμογή mAiGreece παρέχει πληροφορίες σε επισκέπτες της χώρας. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται επίσης στο Κτηματολόγιο και σε συστήματα αξιολόγησης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με τη νέα θεσμική αρχιτεκτονική και την προσθήκη της ΤΝ στον τίτλο του υπουργείου, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει έμφαση στον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η καινοτομία στον μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο

Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.