Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας ξεκίνησε σήμερα στην περιοχή Έουρ της Ρώμης και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Στο σημαντικό αυτό διεθνές φόρουμ συμμετέχουν εκατό αντιπροσωπείες κρατών, σαράντα διεθνείς οργανισμοί και περισσότεροι από δύο χιλιάδες επιχειρηματικοί φορείς, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας.
Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη. Παράλληλα, στις εργασίες της διάσκεψης λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Στη διάσκεψη δίνουν το «παρών» και πολλές άλλες προσωπικότητες με διεθνή ρόλο.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, προβλέπονται σύντομες διμερείς επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων ηγετών, ενώ θα υπάρξει και διαδικτυακή σύνδεση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τα μέλη της «Συμμαχίας των Προθύμων», που συνεδριάζουν στο Λονδίνο. Ο πρωταρχικός στόχος αυτών των συζητήσεων είναι η συντονισμένη στήριξη του ουκρανικού στρατού, διασφαλίζοντας ότι η χώρα θα διατηρήσει τις απαραίτητες αμυντικές δυνατότητες εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Η διάσκεψη της Ρώμης έχει ως βασική επιδίωξη τη συνέχιση της ευρείας κινητοποίησης κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών για την υποστήριξη του Κιέβου. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η προετοιμασία για την υλοποίηση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας με το τέλος του πολέμου, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για τον σχεδιασμό κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η γεωργία, η υγεία και οι κατασκευές. Εταιρίες προερχόμενες τόσο από την Ουκρανία όσο και από δεκάδες ακόμη χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν επαφές με την ουκρανική τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση, με στόχο τη χάραξη στρατηγικής για την «επόμενη ημέρα» και την ομαλή επιστροφή στη σταθερότητα.
Σε σχετική του δήλωση, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σημείωσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί, συμβάλλοντας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της και στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Διάσκεψη της Ρώμης να μετατραπεί σε εφαλτήριο για την ειρήνη, χάρη και σε ουσιαστικότερες οικονομικές επενδύσεις».