Στο πλατό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (10/7) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη.
Ο υπουργός ξεκίνησε αναφέροντας πως «από τα ανατολικά μας σύνορα με την Τουρκία υπάρχει συνεργασία, και οι ροές έχουν περιοριστεί σημαντικά», σημειώνοντας πως στον Έβρο οι ροές είναι πλέον μηδενικές και στα νησιά υπάρχει αισθητή μείωση. Αντιθέτως, τόνισε, «το μεγάλο πρόβλημα πλέον εντοπίζεται στο Λιβυκό Πέλαγος».
Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε ένα πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται άμεσα: την τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου. Όπως εξήγησε, το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί επ’ αόριστον λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, και θα επανεξετάζεται περιοδικά.
Ο υπουργός ανέλυσε τη συνήθη διαδικασία: «Ο λαθρομετανάστης περνάει το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, και μόλις φτάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητά άσυλο και υπάγεται αυτομάτως σε καθεστώς προστασίας». Με τη νέα απόφαση, αυτή η δυνατότητα αναστέλλεται και ο μετανάστης δεν εισέρχεται πια στη διαδικασία ασύλου.
Ο υπουργός εξήγησε ότι όσοι εισέρχονται πλέον παράτυπα θα τίθενται σε διοικητική κράτηση, για έως και 18 μήνες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Όπως είπε, υπάρχουν συμφωνίες με τρίτες χώρες για επαναπροωθήσεις, ενώ πολλοί από όσους φτάνουν μέσω Λιβύης είναι Αιγύπτιοι, οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου.
Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί μαζική είσοδο με βάρκες από τη Βόρεια Αφρική. Είναι ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Ευρώπη».
Αναφερόμενος σε επιχειρησιακά ζητήματα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προληπτικής δράσης, με στόχο την αποτροπή απόπλου των σκαφών από τη Λιβύη.
Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν αποκλείεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην περιοχή.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός αποκάλυψε πως ζήτησε επανεξέταση όλων των επιδομάτων και παροχών που δίνονται στους αλλοδαπούς.
Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχωρά στη δραστική μείωση των παροχών, ενώ επανεξετάζεται ακόμη και το επίπεδο διατροφής στις δομές φιλοξενίας, το οποίο χαρακτήρισε «ξενοδοχειακό».
«Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε.