ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσιάζει σε ενημέρωση της κυβέρνησης με φόντο το λογότυπο του εκπροσώπου.

Μαρινάκης: Πράξη ευθύνης η στάση μας στο μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τη νέα πολιτική στο μεταναστευτικό, απάντησε για την τροπολογία ασύλου και αναφέρθηκε εκτενώς σε ελέγχους για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τοποθετήθηκε εκτενώς για τη νεότερη κυβερνητική πολιτική σχετικά με το μεταναστευτικό και ζήτησε να μπει τέλος στη χρήση "διαχωριστικών ταμπελών" περί ακροδεξιών ή αριστερών θέσεων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι κατηγοριοποιήσεις ανήκουν στο παρελθόν και πλέον είναι αυτονόητη επιλογή η προτεραιότητα στην προστασία των ελληνικών συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολιτών. 

«Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις», σχολίασε, «το κάνουν με την "ασφάλεια του πληκτρολογίου" ή μέσα σε γραφεία, αποκομμένοι από την πραγματικότητα», ανέφερε στη συνέντευξή του στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της λήψης αποφάσεων βασισμένων στα πραγματικά δεδομένα και όχι σε ιδεοληψίες. Ο ίδιος τόνισε τον ρεαλισμό της πολιτικής αυτής, σημειώνοντας, «Η αποτελεσματικότητα για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα, ιδίως στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη». Έκανε ειδική αναφορά στην επιτυχημένη αντίδραση της χώρας κατά την "υβριδική απειλή στον Έβρο", επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες γεωγραφικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Σε σχέση με τον νομικό χαρακτήρα της νέας τροπολογίας για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως πρόκειται για απολύτως σύννομη παρέμβαση. «Υπάρχει πλούσια νομολογία που τη στηρίζει», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως βασίζεται σε αναλογίες με προηγούμενες έκτακτες παρεμβάσεις που είχαν κριθεί νόμιμες, όπως έπειτα από τα γεγονότα στον Έβρο.

Εκτενής ήταν η αναφορά στη στοχοθεσία της μεταναστευτικής πολιτικής, που -όπως είπε- αποσκοπεί στο να μεταφερθεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι όποιος παραμένει παράνομα στη χώρα έχει δύο επιλογές: είτε φυλακή αν υποπέσει σε παράβαση, είτε οικειοθελή έξοδο. Το μέτρο εστιάζει, πέρα από τους ίδιους τους παράτυπους μετανάστες, και στους διακινητές και εν δυνάμει πελάτες τους.

Σε ερώτηση για τη διάρκεια εφαρμογής των συγκεκριμένων πολιτικών, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως θα ισχύουν όσο η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, διαμηνύοντας ότι δεν θα υφίστανται πλέον διαδικασίες νομιμοποίησης για παράνομους μετανάστες εντός επταετίας.

 Πρόσθεσε πως όποιος καταδικάζεται για παράνομη παραμονή δεν θα έχει δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής, παρά μόνο αν επιλέξει εθελοντική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του. Επεσήμανε επίσης την προώθηση και άλλων αλλαγών προς περιορισμό των προνομίων των παράνομων μεταναστών, χαρακτηρίζοντας αυτές τις κινήσεις ως "πιο δίκαιες και ρεαλιστικές, όχι πιο σκληρές".

Σχετικά με το ζήτημα των αγροτικών ενισχύσεων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μαρινάκης ανέδειξε τον εντοπισμό σημαντικών κυκλωμάτων απάτης και την αποστολή 5.200 υποθέσεων φυσικών προσώπων στις Αρχές για έρευνα, με πρωτοβουλία υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπογράμμισε ότι μεταξύ των ελεγχόμενων είναι πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, διοικητικοί υπάλληλοι και πρόσωπα από Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Παράλληλα, τόνισε πως ορισμένα περιστατικά έχουν σοβαρό χαρακτήρα που ξεπερνά ακόμη και τις περιγραφές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και πως πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με διαρκείς ελέγχους.

Έκανε μνεία στη διερεύνηση υποθέσεων, σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Νάξος και η Κρήτη, διευκρινίζοντας πως, λόγω σεβασμού στο τεκμήριο της αθωότητας και στη διαδικασία, δεν μπορούν να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τη φημολογία περί ενδεχόμενης ίδρυσης κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό ως «τον απόλυτο πρωταγωνιστή των σκοτεινών ημερών του χθες», κάνοντας λόγο για εξαπάτηση των πολιτών κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. Ανέφερε πως ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση μνημονίων, μείωση φόρων και χορηγία πόρων, αλλά ως πρωθυπουργός κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Συμπληρωματικά, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Εμάς ούτε μας φοβίζει, ούτε απαξιώνουμε κάποιο εγχείρημα. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να "γυρίσει" στην πολιτική σκηνή, έχει δικαίωμα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πολίτες έχουν ήδη δώσει αυστηρή κρίση τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνησή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τον επερχόμενο καύσωνα

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Γ. Κεφαλογιάννης, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται από αύριο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.