Το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στη Βουλή. Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από τον "θάνατο ενός ξενοδοχοϋπαλλήλου εν ώρα εργασίας" σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στον κλάδο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το τραγικό περιστατικό προστίθεται σε τρεις ακόμα θανάτους εργαζομένων στην ίδια σεζόν, υπογραμμίζοντας πως "το τουριστικό θαύμα και τα υψηλά έσοδα στηρίζονται σε συνθήκες εξόντωσης του προσωπικού". Επιπλέον, ο βουλευτής κατήγγειλε εντατικοποίηση και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ενώ τόνισε ότι ο 64χρονος εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του, δεν είχε ακόμα συνταξιοδοτηθεί λόγω της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.
Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας πως το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας έδρασε άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα για το περιστατικό. Ενημέρωσε, επίσης, πως ο άτυχος μάγειρας εργαζόταν με συγκεκριμένο ωράριο, από τις 7:00 έως τις 15:00, και ο αιφνίδιος θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.
Ο κ. Καραγκούνης ανακοίνωσε ότι οι εντατικοί έλεγχοι στη νομοθεσία -κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, θα συνεχιστούν, ενώ προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση που θα καθιστά υποχρεωτική την εκμάθηση ΚΑΡΠΑ και λαβής Χάιμλιχ στους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις, για τη βελτίωση της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, "επιδιώκουμε ουσιαστικές αλλαγές προς την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας - πρόκειται για το σημαντικότερο δικαίωμα των εργαζομένων".
Σημείωσε, επίσης, πως το ισχύον πλαίσιο παραμένει αμετάβλητο εδώ και σαράντα χρόνια και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν. Όπως όμως τόνισε, "ακόμα και ένα θανατηφόρο περιστατικό πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων".
Ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να εμπεδωθεί η κουλτούρα πρόληψης τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, προαναγγέλλοντας στόχευση σε τεχνικά έργα και ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών και τεχνικών ασφαλείας στα έργα.
Τόνισε, τέλος, τη σημασία εκσυγχρονισμού στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας, ανακοινώνοντας ότι θα καλύπτονται τα έξοδα διανυκτέρευσης για τους ελεγκτές στα νησιά. Παράλληλα, το βιβλίο του γιατρού εργασίας και του υπευθύνου ασφαλείας θα ψηφιοποιηθεί, διευκολύνοντας τον έλεγχο και τον εντοπισμό ενδεχόμενων παρατυπιών από την Επιθεώρηση Εργασίας.