ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βουλή των Ελλήνων
Φωτο: Βουλή των Ελλήνων

Βουλή: Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ για την υπόθεση Τεμπών

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το αίτημα για άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ, με φόντο τις καταγγελίες για τον χειρισμό της υπόθεσης Τεμπών από την Προανακριτική.

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα για άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. 

Το αίτημα είχε κατατεθεί από τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών, με κατηγορίες όπως εσχάτη προδοσία, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Στη σχετική ονομαστική ψηφοφορία, 158 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ 36 τάχθηκαν υπέρ και 76 δήλωσαν «παρών», σε σύνολο 270 συμμετεχόντων. Το αίτημα αφορούσε στους βουλευτές Παναγή Καππάτο, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιο Βρεττάκο, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιο Ζεμπίλη, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικό, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Θωμαΐδα Οικονόμου, Σταύρο Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.

Πέντε από τους 14 βουλευτές έλαβαν το λόγο για να τοποθετηθούν δημοσίως.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγής Καππάτος επισήμανε πως η σχετική «μηνυτήρια αναφορά αφορά την υπεράσπιση της καρδιάς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»

Τόνισε πως το Σύνταγμα προστατεύει ρητά τον βουλευτή όσον αφορά γνώμη και ψήφο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Υπογράμμισε επίσης τη θεμελιώδη σημασία της ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η ποινικοποίηση της άσκησης βουλευτικών καθηκόντων αποτελεί θεσμική εκτροπή που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η Μαρία Αντωνίου τόνισε ότι «δεν απολογούμαι, αλλά υπερασπίζομαι τη θεσμική μου ιδιότητα και τη Δημοκρατία», χαρακτηρίζοντας το αίτημα ως προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κάλεσε, δε, σε υπεράσπιση του Συντάγματος και της τιμής της Βουλής.

Η Αγγελική Δεληκάρη ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία της, δηλώνοντας πως η συμμετοχή της στην Επιτροπή είχε ως γνώμονα τη διαλεύκανση των γεγονότων μέσω της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης εξήρε τον σεβασμό προς τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, ενώ διαχώρισε τους νομικούς που, όπως είπε, «μετέτρεψαν τον πόνο σε πολιτικό εργαλείο».

Τέλος, η Ασημίνα Σκόνδρα σημείωσε ότι διακυβεύεται η προστασία της ελευθερίας έκφρασης και ψήφου των βουλευτών, απορρίπτοντας κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκφοβιστικά ή να ποινικοποιήσει τη βουλευτική διαδικασία.

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, με παρεμβάσεις και από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε αφενός την ανάγκη μη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αφετέρου πως η παραβίαση του Συντάγματος δεν αποτελεί βουλευτικό καθήκον. Ανέφερε ότι οι 14 βουλευτές της ΝΔ «ερμήνευσαν το Σύνταγμα κατά το δοκούν».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επισήμανε πως το Σύνταγμα παρέχει προστασία στους βουλευτές, όμως τόνισε την αντίφαση ανάμεσα στη θεωρητική ανεξαρτησία του βουλευτή και στη «συνταγματική εκτροπή από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας εστίασε στην ανάγκη αναθεώρησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον πλαίσιο αντικίνητρο στην εξασφάλιση δικαιοσύνης και σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση των πολιτικών ευθυνών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) ανέφερε ότι τέτοιες νομικές και συνταγματικές αντινομίες δεν επιλύονται δικαστικά, καλώντας σε πολιτική και συνταγματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο εκπρόσωπος της Νίκης, Σπύρος Τσιρώνης, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα αφήνει υπόνοιες για κατευθυνόμενη ψήφο, κάτι που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι διακυβεύεται η απόδοση δικαιοσύνης για τη μη παραπομπή Τριαντόπουλου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «έχουν μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αξιόποινη δράση» και δηλώνοντας ξεκάθαρη στήριξη στην άρση ασυλίας.

Ο Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ) υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της ψήφου είναι βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι ιστορικά τέτοιες αντεγκλήσεις για άρση ασυλίας έχουν καταψηφιστεί και από άλλα κόμματα. Προειδοποίησε για τον κινδύνου η Ελλάδα να μιμηθεί καταστάσεις χωρών όπου διώκονται βουλευτές για τις πολιτικές τους απόψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ