ΓΔ: 1973.74 -0.59% Τζίρος: 95.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:32
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης: Νέα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες, ενισχύοντας τη δέσμευση της Ελλάδας για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ένα στο Ιόνιο Πέλαγος και ένα στις Νότιες Κυκλάδες

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενισχύει τις προσπάθειές της για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δημιουργώντας από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και παίρνοντας ηγετικό ρόλο σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής στην περιοχή.

Συνολικά, η έκταση των δύο πάρκων ανέρχεται στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις. 

Ήδη, οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η θεσμοθέτηση συνεχίζεται, με την υποβολή των σχετικών διαταγμάτων προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προς ενίσχυση της προστασίας, απαγορεύεται πλέον η αλιεία με μηχανότρατα εντός των ορίων των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ελληνική θάλασσα είναι διαχρονικά «η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας», θεμέλιο του πολιτισμού μας και πηγή ζωής για τον λαό. 

Η ίδρυση των δύο νέων πάρκων αποτελεί υλοποίηση διεθνούς δέσμευσης που δόθηκε πρόσφατα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως θεματοφύλακα της θαλάσσιας κληρονομιάς.

Με τα νέα πάρκα, η Ελλάδα πλησιάζει το φιλόδοξο στόχο προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων της μέχρι το 2030, σε συντονισμό με τις διεθνείς περιβαλλοντικές στρατηγικές. 

Οι προστατευόμενες ζώνες θα λειτουργούν και ως «απέραντα καταφύγια ζωής», με ειδικά μέτρα διατήρησης και αποκατάστασης οικοτόπων και ειδών, αλλά και ως εργαστήρια εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ειδική μνεία έγινε στην απαγόρευση της καταστροφικής αλιείας με μηχανότρατα, ένα ζήτημα που αναδεικνύεται έντονα μέσα από διεθνή ντοκιμαντέρ όπως το "Ocean" του Sir David Attenborough, το οποίο προβάλλει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης.

1. Τι είναι τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα;

Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα συνιστούν δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών, προσφέροντας ένα ολιστικό πλαίσιο οικολογικής διαχείρισης και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. 

Βασικός στόχος είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα θαλάσσιας προστασίας.

2. Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη από τη θεσμοθέτηση των πάρκων;

Η ενοποιημένη και ενιαία διαχείριση των πάρκων επιτρέπει την αποτελεσματικότερη εποπτεία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και η τουριστική δραστηριότητα, και την εφαρμογή αυστηρότερων περιβαλλοντικών κριτηρίων. 

Η χρήση τεχνολογιών όπως drones, ραντάρ και δορυφορικές εικόνες, σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, διασφαλίζουν τη σωστή εφαρμογή των περιορισμών.

3. Πόσο αυξάνεται η προστατευόμενη θαλάσσια έκταση στη χώρα;

Η συνολική προστατευόμενη έκταση φτάνει πλέον τα 27.500 km², καλύπτοντας δύο από τα σημαντικότερα οικολογικά συμπλέγματα της Μεσογείου.

 Η περιοχή των Νοτίων Κυκλάδων εντάσσει 18 υφιστάμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, ενώ του Ιονίου περιλαμβάνει 24 ανάλογες περιοχές, αυξάνοντας κατά 25% το αρχικό μέγεθος των πάρκων που είχε ανακοινωθεί στη διάσκεψη Our Ocean.

Η επιλογή των περιοχών για τα νέα πάρκα γίνεται με αυστηρά επιστημονικά και οικολογικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση σε περιοχές εξαιρετικής περιβαλλοντικής αξίας και επιβάρυνσης. 

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε στις Νότιες Κυκλάδες, ως το πιο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αιγαίου, το οποίο παράλληλα δέχεται αυξημένες πιέσεις λόγω τουρισμού.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και συμμετοχής, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

 Έπειτα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των σχολίων και θα προχωρήσει στη σύνταξη και κατάθεση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων, με στόχο την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία για τα πάρκα Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως «φωνή της θάλασσας» στην Ευρώπη και διεθνώς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία των ωκεανών και διασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη ευημερία και ανάπτυξη της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φέρνει την επιστήμη πιο κοντά στο ευρύ κοινό

Μέσα από τη «Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προβάλλει το έργο του στην ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.