ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Φωτογραφία Shutterstock

Το ΥΠΠΟ αποκαθιστά το Βουλευτήριο της Δωδώνης με νέο χρηματοδοτικό έργο

Το ΥΠΠΟ προχωρά στην αποκατάσταση του Βουλευτηρίου Δωδώνης, ενισχύοντας την προβολή του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο έργων άνω των 9 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενίσχυσε σημαντικά τις παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, εντάσσοντας σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων το έργο της αποκατάστασης του Βουλευτηρίου.

 Η εκτέλεση της παρέμβασης πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και χρηματοδοτείται μέσω της Βουλής των Ελλήνων, επιπρόσθετα της ανασκαφικής δραστηριότητας που υλοποιείται στο μνημείο από το 2022.

Η Δωδώνη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αρχαία θρησκευτικά κέντρα, αφιερωμένο στον Δία και τη Διώνη ήδη από την προϊστορική εποχή. 

Η αρχική λατρεία αναπτύχθηκε σε υπαίθριο χώρο με επίκεντρο τη ιερή βελανιδιά, μέχρις ότου δημιουργήθηκε ένα εντυπωσιακό σύνολο κτισμάτων που εξυπηρετούσαν τις λατρευτικές ανάγκες. 

Το Βουλευτήριο ως οικοδόμημα πολιτικής σημασίας ανεγέρθηκε εντός του ιερού περιβόλου, πλησίον του θρυλικού θεάτρου, πλαισιωμένο από δημόσια κτίσματα για πολιτικές διαδικασίες.

Σε σχετική δήλωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε ότι το «Βουλευτήριο της Δωδώνης, ένα επιβλητικό οικοδόμημα των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ., αποτέλεσε την έδρα των πολιτικών θεσμών του Κοινού των Ηπειρωτών»

Το μνημείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο και η αποκατάστασή του στοχεύει τόσο στη διασφάλιση των σωζόμενων τμημάτων όσο και στην ανασύνθεση της αρχικής του μορφής, διατηρώντας ευανάγνωστη την ιστορική του πορεία για τον σύγχρονο επισκέπτη. 

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί βασικό σκέλος του συνολικότερου σχεδιασμού προστασίας ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, ο οποίος εξελίσσεται με παράλληλες εργασίες στερέωσης του μεσαίου κοίλου του θεάτρου, αλλά και με ήδη ολοκληρωμένες δράσεις στο κάτω κοίλο και στη δυτική στοά του εξωτερικού περιβόλου. 

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ και την αναβάθμιση δικτύων εξυπηρέτησης κοινού. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των παρεμβάσεων ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα του Υπουργείου στη δυναμική ανάδειξη ενός κορυφαίου αρχαιολογικού προορισμού.

Ανάμεσα στις τεχνικές εργασίες περιλαμβάνονται η στερέωση και συμπλήρωση των εξωτερικών τοίχων, η αποκατάσταση των αναβαθμών και κιόνων, η συντήρηση τάφων και η κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης όμβριων υδάτων.

Η χρήση του Βουλευτηρίου συνδέθηκε διαχρονικά με τη Συμμαχία και αργότερα με το Κοινό των Ηπειρωτών, ενώ σήμερα το οικοδόμημα βρίσκεται σε κομβική θέση εντός του οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. 

Το Βουλευτήριο διακρίνεται για τις μεγάλες διαστάσεις του, τη μοναδική ενιαία στέγη, τις τρεις σειρές κιόνων, τη δωρική στοά με 15 κίονες στη νότια πλευρά, το εσωτερικό κοίλο με αναβαθμούς και τις μεγάλες εισόδους με ασβεστολιθικά κατώφλια. Βαθιές καταβολές στη ιστορία παρουσιάζουν οι τρείς κύριες οικοδομικές φάσεις του:

  • Η πρώτη, στα πρώτα χρόνια του 3ου αιώνα π.Χ., επί βασιλείας Πύρρου, μαζί με τα οικοδομικά έργα του Πρυτανείου, του Θεάτρου και του Σταδίου.
  • Η δεύτερη ακολούθησε μετά τις καταστροφές των Αιτωλών το 219 π.Χ.
  • Η τρίτη, που τοποθετείται μετά την ρωμαϊκή επέμβαση το 167 π.Χ., οπότε το Βουλευτήριο επισκευάστηκε και συνέχισε να λειτουργεί με διαφοροποιημένη χρήση κατά την υστερορωμαϊκή περίοδο —οι εντοπισμένοι τέσσερις τάφοι χρονολογούνται σε αυτή τη φάση.

Η τελική φάση καταστροφής του Βουλευτηρίου ήρθε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό κατά το διάστημα 522–528 μ.Χ.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του μνημείου έγιναν εν μέρει γνωστά ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, με την επίσκεψη ξένων περιηγητών στη Δωδώνη. 

Οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν το 1875 από τον Κ. Καραπάνο, όμως ήταν η συστηματική έρευνα μεταξύ 1929 και ιδιαίτερα στα χρόνια 1965–1973 που έφεραν στο φως πολύτιμα νέα στοιχεία για το μνημείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ